Paks II: benyújtották a törvényjavaslatot

A kormány benyújtotta a parlamentnek a paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával foglalkozó törvényjavaslatot. A törvényjavaslat az alapvető rendelkezések között szögezi le, hogy a beruházás nemzetgazdasági szempontból különös jelentőséggel bír. Hatálya kiterjed a paksi atomerőmű kapacitásának két új, 5-6. atomerőművi blokkokkal történő fenntartásához szükséges minden építménnyel és berendezéssel, annak tervezésével, beszerzésével, létesítésével, üzembe helyezésével, illetve üzemeltetésre történő előkészítésével közvetlenül összefüggő beruházásra.

A Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett javaslat a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásra vonatkozó törvény megalkotása mellett egyes kapcsolódó törvények, például az Atomtörvény módosítására is javaslatot tesz. Kardinális kérdés például az engedélyezési eljárás, de kitér a dokumentum munka- és polgárjogi területre, adatközlésre, érinti a sugárvédelmet, radioaktív hulladékkezelést.

Az indoklás szerint a törvényalkotás egyebek között azt a célt szolgálja, hogy a paksi atomerőmű kapacitása, hosszú távú működése fenntartható legyen, és ezáltal az MVM Paksi Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság felkészüljön, illetve minél hamarabb készen álljon a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény által tárgyalt atomerőművi blokkok majdani üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátására.