Sokan figyelmen kívül hagyják a táblát

Egyre gyakoribb probléma Pakson, hogy a mozgássérültek számára kialakított parkolót arra jogosulatlanok veszik igénybe, hívta fel a figyelmet Szabó Sándor. – Sajnos a közlekedők többsége nem veszi figyelembe a táblát. Hangsúlyoznám, hogy azok a fogyatékkal élők használhatják a parkolóhelyeket, akik a Kormányhivatal által kiállított okmánnyal rendelkeznek – fogalmazott a Mozgássérültek Tolna Megyei Szervezetének elnöke.

Pakson mintegy 70-80 mozgássérült-parkoló található. Pupp Gábortól, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársától megtudtuk: a jogszabály értelmében ötven parkolóhelyenként kell egy mozgássérült-parkolót biztosítani. Egyedileg is kérhető ilyen kialakítása, a kérelmet szakértőbizottság bírálja el.

– Kollégáim korábban is intézkedtek ilyen ügyekben bejelentés vagy személyes észlelés alapján. Számtalanszor megvártuk a gépjármű vezetőjét, hogy tisztázzuk a jogosultságát az adott megállóhelyen – mondta el Herman Gábor, a Paksi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Hozzátette: a bírság helyszínen fix ötvenezer forint, feljelentés esetén százezer forint, mérlegelési lehetőség nincs. Szabó Sándor elmondta, mivel a Mozgássérültek Tolna Megyei Szervezete csak figyelmeztethet, ezért a jövőben kis figyelmeztető kártyákat helyeznek ki a parkolókban jogosulatlanul álló autók szélvédőjére. Bár nem céljuk, de ha ezt követően is illetéktelenül használják a megállóhelyet, a mozgássérültek élnek állampolgári jogukkal, és a rendőrséghez fordulnak.

A mozgáskorlátozott-kártyát kizárólag az engedély tulajdonosa vagy a jogosultat szállító személy használhatja. Amennyiben a szállításra való hivatkozáskor a jogosult nincs a közelben, a kártyát jogszerűtlenül használó személy közokirat-hamisítás bűntettét követi el. A KRESZ által biztosított parkolási kedvezményeket a mozgássérültek saját maguk vagy az őket szállító jármű vezetője veheti igénybe, amennyiben a parkolási igazolványt megfelelően (a szélvédő mögé, látható előlappal) elhelyezte a járműben. A 2013. augusztus 1-jétől érvényes szabályok alapján már bizonyos szervezetek is igényelhetnek ilyen igazolványt. Azokról az intézményekről van szó, amelyek bizonyos betegségek és fogyatékosságok (például vakság, autizmus, mozgásszervi fogyatékosság) miatt magasabb összegű családi pótlékra jogosult személyek ellátását, oktatását, nevelését végzik.