Idén a fejlesztéseké volt a főszerep az RHK Kft.-nél

A biztonság fokozása és a tárolókapacitások növelése volt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) idei legfőbb feladata, hangzott el a társaság budapesti sajtótájékoztatóján. A szakemberek eddig összesen több mint 3200 hordó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottak le a bátaapáti felszín alatti tárolóba és jelenleg több mint nyolcezer elhasznált fűtőelem biztonságos elhelyezéséről gondoskodnak a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, Pakson. 

– A radioaktívhulladék-kezelés hazai munkamódszerei és létesítményei elismerten magas szakmai színvonalat képviselnek. A folyamatos fejlesztések, valamint a tapasztalatok hasznosítása szükséges ahhoz, hogy a következő év és a távolabbi jövő feladatait meg tudjuk oldani.” – hangsúlyozta Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója. – 2014-ben mintegy 12 milliárd forintot fordítottunk létesítményeink üzemeltetésére, fejlesztésére, kutatásaink finanszírozására, és nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy tevékenységünk még átláthatóbb legyen a lakosság számára. Az RHK Kft. programjainak végrehajtásához a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt fedezetet, melynek legnagyobb befizetője a Paksi Atomerőmű – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszín alatti létesítményében már 3249 hordó, atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladék került betonkonténerekben a végleges helyére. A már kialakított két tárolótér mellett zajlik a 3-as és a 4-es kamra létesítése is. A több éve folyó fejlesztési programok eredményeként az RHK Kft. idén egy olyan új hulladékelhelyezési rendszer bevezetésére kapott engedélyt, amely a tárolókamrák kihasználtságát közel a duplájára növeli. A világszínvonalú tárolóra továbbra is sokan kíváncsiak. A hazai látogatók mellett külföldről főleg szakemberek érkeznek tapasztalatcserére.

A Paksi Atomerőműben elhasznált fűtőelemeknek az atomerőmű szomszédságában található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója nyújt biztonságos elhelyezést, amelyben jelenleg 8077 kazetta található a meglévő 20 kamrában. Az atomerőmű igényei szerint modulszerűen bővíthető létesítményben 4 újabb kamra építését kezdték meg az idén. Az előkészítő munka során először talajcserét végeztek, hogy a tervek szerint majd 36 kamrásra bővülő létesítmény új moduljai is szilárd alapokra épüljenek a következő években.