Nem történt üzemzavar

Nem minősül üzemzavarnak az a 2013-ban, Pakson történt eset, amelyről Jávor Benedek EP-képviselő pénteken az MTI-t tájékoztatta. Ezt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményben fogalmazta meg. Jávor azt mondta, hogy 2013 májusában egy üzemzavar nyomán körülbelül hatvanezer liter bóros víz folyt el az erőműben. Hozzátéve: hivatalos érdeklődésére az illetékesek lényegében megerősítették az információt, de tájékoztatásuk szerint nem jutott ki sugárszennyezett anyag a területről.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei 2013-ban egy olyan rendellenességet javítottak meg az erőmű 3. blokkjának pihentető medencéjén, amely sem a hazai, sem a nemzetközi előírások szerint nem minősül üzemzavarnak. A szabályok teljes mértékű betartása mellett, a jelenségről és a javítási munkáról az illetékeseket és a nyilvánosságot is tájékoztatták. Az ezzel ellentétes, a sajtóban megjelent információk téves következtetéseken alapulnak – írja az atomerőmű közleménye.

A részletekről kifejtették, hogy a 3. blokkon a szakemberek egy 2013. májusi ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy az ott, korábban elhasznált fűtőelemek hűtésére használt medence hűtőközeg mennyisége a természetes párolgásból adódó fogyásnál gyorsabban csökkent. A vizsgálat megállapította, hogy a korróziós foltok, illetve az ebből kialakult tömörtelenség lokális jellegű, amely a normális üzemeltetés során is előfordulhat és semmilyen veszélyt nem jelent sem az erőmű dolgozóira, sem pedig a létesítmény környezetére. Egy atomerőmű üzemeltetésében, ahol a csőrendszerek hossza kilométerekben mérhető, ez a szintű jelenség olyan rendellenesség, amelynek kezelésére szakembereink fel vannak készülve, áll a közleményben, ami arra is kitért, hogy a hűtőközeget, azaz bóros vizet a biztonsági rendszerek a telephelyen belül összegyűjtötték.

A paksi atomerőmű szakemberei a probléma feltárására és megszüntetésére üzemviteli programot, majd intézkedési tervet készítettek, amelyet sikeresen végre is hajtottak. Bár súlyánál és jellegénél fogva nem jelentésköteles eseményről volt szó – az eset az INES-skála legalacsonyabb kategóriáját – sem érte el, folyamatosan tájékoztatták az Országos Atomenergia Hivatalt és a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget, a munkák menetéről honlapjukon adtak információt, illetve az Országgyűlésben is hangzott el beszámoló, a létesítmény környezetében fekvő települések vezetőit pedig egy üzemlátogatás során tájékoztatták a 3. blokknál zajló karbantartási munkák részleteiről. Emellett, ahogy minden, más erőművek üzemeltetői számára is hasznos információ esetében, a meghibásodásról az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetségét, WANO-t is értesítették.