Társadalmi tanácsot hoznak létre a bővítésben érdekelt települések

Társadalmi tanács létrehozásáról döntött a kormány a paksi bővítéssel kapcsolatosan a negyvenegy környékbeli település képviselő-testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával, Paks polgármesterének vezetésével – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az érintett települések fejlesztésére az idén 1 milliárd forintot biztosít a kormány – közölte a miniszter.

Nemcsak Paks, hanem az egész térség számára fontos a társadalmi társulás létrehozása, fogalmazott ennek kapcsán Süli János. Paks polgármester leszögezte: a társulás révén napi szintűvé tehető a negyvenegy település és a kormány közti kommunikáció, operatívvá tehető a kapcsolat.

– Rengeteg olyan feladat vár ránk a térségben, amire a magyar–orosz szerződés nem tér ki: a mindösszesen tízezernél is több munkavállaló számára szállást, étkezést, orvosi ellátást kell biztosítani. A bővítés számtalan olyan kérdést felvet, amit a régió együttműködése révén lehet hatékonyan megoldani. Térségi összefogással elkerülhető például, hogy felesleges épületeket húzzunk fel, amelyek később torzókként maradnak ránk a beruházás befejezésével. Az építkezés tíz éve alatt a régió gazdálkodóinak, vállalkozóinak úgy meg kell erősödniük, hogy megálljanak a lábukon akkor is, amikor a tízezer munkás eltűnik a térségből – fogalmazott Süli János. Hozzátette, ebből a szempontból jelentős a tegnap bejelentett, Paksot és Kalocsát összekötő Duna-híd is, hiszen ennek révén már az építkezés során bekapcsolódhatnak a túlsó féli települések.

– Számos, a két régió számára kölcsönösen előnyös program valósítható meg a híd révén kezdve a mezőgazdasági fejlesztésektől a tartósítóipar fejlődésén át egészen a turizmusig – fogalmazott a polgármester.