Jövőbe mutató paksi technológiával ismerkedtek a kamara szakmai napján

Pakson hazánkban egyedülálló módon vízforgatásos technológiával kezelik Magyarország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvizét. A jövőbe mutató paksi technológiáról uszodagépészettel foglalkozó hazai tervezők ismerkedtek a Magyar Mérnöki Kamara szakmai napján.

– Nagyon jó gyakorlatnak tartom a Pakson kialakított technológiát, a tapasztalatok igen kedvezőek – erről dr. Vargha Márta beszélt a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat fürdő- és uszodalétesítmények szakosztálya paksi szakmai napján. Az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője szerint az új technológia a Magyarország-szerte alkalmazott töltő-ürítő rendszernél sokkal biztonságosabban üzemeltethető. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyvíz összetételét nem károsítja az itt bevezetett technológia és vízkezelés, a megfelelő higiéniás állapotot viszont a legmesszebbmenőkig biztosítani tudják. A hatóság tudomása szerint a fürdő üzemelésének egy éve alatt egyetlen kifogásolt eredmény sem volt.

Az uszodai vízkezeléssel foglalkozó, képzéssel egybekötött fórumon a paksi technológia tervezői, üzemeltetői és alkalmazói tájékoztatták a mintegy negyven hazai szakembert, akik a Paksi Gyógyászati Központ fürdőrészlegét is megtekintették. Elismeréssel szóltak és jövőbe mutatónak értékelték a hazai gyógyfürdőkben egyedülállónak tekinthető paksi technológiát. Azt mondták, szerencsések vagyunk, hogy megépíthettük, működtethetjük és használhatjuk ezt a rendszert. A technológiát tízfős mérnökcsoport tervezte és üzemelte be. Egyikük, Dávid Béla a rendszer helyszíni bemutatásakor azt mondta, hogy a gyógyfürdő eddigi működése alatt nem volt olyan hiba, mely üzemszünetet okozott volna, a teljesen automata rendszer folyamatosan baktériummentes vizet biztosít.

Dr. Sztruhár Sándor, a beruházásért felelős Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője szerint a rendszer mellett az üzemeltető is jól vizsgázott. Sikerült olyan higiéniailag megbízható, a gyógyvíz hatását megőrző vízkezelési technológiát létrehozni a házban, melynek komoly gazdasági előnye, hogy az eredeti tervhez képest 10%-nyi mennyiségű gyógyvízfogyasztás mellett két és félszeresnyi látogatót képes fogadni egy időben.

Míg a magyarországi hévízkutak zömében 2-5 ezer milligramm/liter az ásványianyag-tartalom, a paksinál ez a mutató 14 ezer milligramm/liter. Ahogy a víz gyógyhatásáról korábban megírtuk: a 2010 novemberében elvégzett próbafürdetések során a betegek 72%-ánál tapasztaltak javulást három hónap elteltével. Szakértők szerint a víz elsősorban mozgásszervi és krónikus ízületi gyulladásban szenvedő betegek gyógyításában alkalmazható, de hasznos lehet bizonyos urológiai és nőgyógyászati gyulladásos betegségek esetén is. Emellett enyhítheti a pikkelysömörös betegek tüneteit.

A vízügyi hatóság nem enged ilyen magas sókoncentrátumú vizet a természetbe, a vízforgatásos technológiával azonban ez a probléma is megoldódik. Ekképp kevesebb víz elegendő a medencék működtetéséhez és garantálható az állandó friss víz. Ráadásul a gyógyvizet aktív oxigénnel dúsítják, ami felhígítja azt és baktériumszintjét is határérték alatt tartja. A medencés fürdőkre szigorú higiéniás szabályok vonatkoznak. Betartásukat folyamatos ellenőrzések garantálják. A lábmosó, a fürdés előtti és utáni zuhanyzási lehetőség biztosítását ugyanúgy ellenőrzi a népegészségügyi hatóság, mint a medencék vizének minőségét.