Új blokkok: megkezdődött a tervezési munka

A nukleáris biztonság, a magyar elvárások és a szigorú nemzetközi követelmények maximális szem előtt tartásával kezdődött el a paksi atomerőmű új. 3+ generációs VVER-1200-as blokkjainak tervezése. Erről Gennagyij Jersov a paksi atomerőmű új blokkjait tervező szentpétervári Atomprojekt tervezővállalat helyettes főmérnöke budapesti sajtóértekezletén beszélt.

A Pakson majdan épülő blokktípust a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. Emellett a világ egyik legszigorúbb követelményrendszerét felállító nukleáris hatóság, a finn STUK is előzetesen értékelte a típust a finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű kapcsán. A finn hatóság arra a megállapításra jutott, hogy az orosz VVER-1200 típus egyfajta etalonnak tekinthető, hiszen az teljes mértékben megfelel a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is – mondta Gennagyij Jersov.

A tájékoztatóról kiadott közlemény kitér arra, hogy az alkalmazott aktív és passzív biztonsági megoldások lehetővé teszik, hogy üzemzavar esetén emberi beavatkozás és villamosenergia-betáplálás nélkül is megoldott legyen a blokkok biztonságos hűtése. Ezek a passzív biztonsági rendszerek képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül képesek ellátni a blokk hűtését. Az aktív, egyenként 100%-os kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket négy, egymástól független csatornába helyezik el, ezáltal teljesül e rendszerek fizikai elkülönítésének követelménye. – A majdani paksi blokkok ellenállnak a külső behatásoknak, így repülőgép rázuhanásnak, földrengésnek, külső robbanásnak, hó- és jégterhelésnek, valamint szélterhelésnek, de akár egy hipotetikus szökőárt is kibírnának – fejtette ki a Gennagyij Jersov. A további részletek kapcsán azt mondta, hogy a blokkokat felszerelték hidrogéneltávolító rendszerrel és úgynevezett zónaolvadék csapdával is, ami a legsúlyosabb tervezésen túli üzemzavarnak tekinthető zónaolvadás esetén is biztosítja, hogy nem kerülhet ki sugárzó anyag a környezetbe.

Az elvárható legmagasabb biztonságot garantáló új blokkok a gazdaságos működtetés jegyében a villamosenergia-rendszer szabályozhatósága szempontjából is kedvező paraméterekkel rendelkeznek. A vonatkozó előírások betartása mellett – 50-100 százalék között változtatható a teljesítményük.