Folytatódik a kutatómunka Bodán

Egy hétszáz méter hosszú kutatóárok létesítésével folytatódik az a munka a Nyugat-Mecsekben, ami azt célozza, hogy a szakemberek választ adjanak arra a kérdésre, hogy az itt található bodai aleurolit formáció valóban alkalmas-e arra, hogy a föld mélyében kialakítsák a nagy aktivitású hulladékok végleges tárolóját. Több éves szünet után tavaly indult újra a ’90-es években kezdődött kutatómunka. Tavaly két mélyfúrással nyertek adatokat. Az ezekből nyert fúrómagok vizsgálata eddig igazolni látszik azt, hogy a Nyugat-Mecsekben lévő kőzet jó vízzáró tulajdonságokkal bír – számolt be dr. Kereki Ferenc Bodán, a 12. Tájoló Napon. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: annak érdekében, hogy a terület földtani tulajdonságait jobban megismerjék egy 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély, 700 méter hosszúságú kutatóárok kialakítása kezdődik el várhatóan még október közepén a közbeszerzési eljárást követően. Az idei és a jövő évi kutatási feladatok 400-400 millió forintra rúgnak, amire a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt fedezetet.

A Tájoló Nap első előadását dr. Aszódi Attila kormánybiztos tartotta a Paks 2 projekt jelen állásáról. Ezt követően a Boda térségében folyó kutatásokról és az ehhez kapcsolódó tájékoztató munkáról is szó esett.
A környék kilenc települése által létrehozott, hatezer embert képviselő Nyugat-mecseki Társadalmi Információs és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) elnöke, Kovács Győző azt mondta, csitulni látszanak a hisztériakeltés okozta hullámok, amiben helyben kevesebbet érzékeltek, mint országos szinten. – Kétévente végeztetünk közvélemény-kutatást annak érdekében, hogy megismerjük a lakosság véleményét, az RHK Kft.-vel közösen folytatott tájékoztató munkánk eredményét. A kutatási program ismertsége és elfogadottsága tartósan 70 százalék felett van – vázolta a társulás elnöke hozzáfűzve, hogy a legutóbbi vizsgálatot éppen idén tavasszal végezték el.

Dr. Kereki Ferenc hangsúlyozta, hogy a nemzetközi elvárásokkal és hazánk nemzeti programjával összhangban azt a vezérelvet követik, hogy az atomenergia-felhasználás során keletkezett hulladék végleges elhelyezését az ország határon belül megoldják. A kis és közepes aktivitású hulladékok tárolója már kész Bátaapátiban. A nagy aktivitású hulladékokat mélyen a föld alatt tervezik majd elhelyezni. A most folyó vizsgálatok eredményeire alapozva szeretnék 2017 végéig szűkíteni a kutatási területet a Nyugat-Mecsekben, 2030-ra egy felszín alatti kutató laboratóriumot terveznek építeni. Az ütemterv szerint 2055-ben elkezdik, 2065-re befejezik egy mélygeológiai tároló megépítését, amennyiben a kőzet megfelelő és van társadalmi támogatás.