Tájak és robotok a Paksi Képtárban

Három kiállítás nyílt meg a Paksi Képtárban: a Hangárban Zirczi Judit és Szabó Ottó paksi alkotók, a nagycsarnokban a BLOCK csoport, a galérián pedig Nayg István önálló tárlata. Zirczi Judit három évet töltött családjával Írországban, festményeit az ott megélt pillanatok, élethelyzetek és a táj ihlette. A képein megjelenő szimbolikus tájak és anonim figurák utalnak a határok emberi és fizikai áthidalására, az elvágyódásra, vándorlása, a táj és az ember közötti viszonyokra. Az alkotó elmondta, hogy pályázatot adott be az írországi művészeti tanácshoz, amely a hazai Nemzeti Kulturális Alaphoz hasonló, és ösztöndíjat kapott egy olyan programban, ami kifejezetten ott élő külföldi művészeknek szólt. A képeket hazautazásuk előtt egy hónappal be is mutatta egy prezentációban, illetve kiállításon.

Szabó Ottónak továbbra is igazi kincsesbánya minden vastelep, nem hagyja veszni a fémhulladékot, hanem robotszobrai alkotóelemeként új életet lehet az anyagba. A paksi kiállítására hozott műve aprólékosan kidolgozott, kérdéseket vet fel és elgondolkodtatja a szemlélőt. Az ábrázolt szituáció az élet egy próbára tevő helyzetéről töpreng. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett fiatal alkotó jelenleg egy budafoki sörgyári épületből kialakított művészházban él és alkot, s bár igyekszik a robotika mellett maradni, nem csak figurális dolgokkal foglalkozik.

A képtár nagykiállítójában az 1990-ben megalakult BLOCK csoport kiállítását nyitották meg. Az alkotások közül több kifejezetten erre az alkalomra készült, a művészek már az intézmény nyári alkotótelepén készültek A test emlékezete című kiállításukra, amely betölti a hatalmas teret. A régebbi tagok, Sebestyén Zoltán, Nayg István, Nagy Árpád  és Doró Sándor számára sokat jelentett a legfiatalabb, Taskovics Éva segítsége, aki filmekkel, animációkkal foglalkozik.

Fotó: Molnár Gyula/ Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/ Paksi Hírnök

A csoportból Nayg István saját munkákkal jelentkezik az emeleti kiállítóban, Kontraszt címmel. Nayg István elmondta, hogy szeret végletekben gondolkodni. Alkotásaiban nem csak a stiláris kontraszthatásra törekedett, hanem megjelenik például a minimal art és annak talán éppen ellentétpárjaként az absztrakt expresszionista gesztusfestészet is. A kontraszt műfajok tekintetében is jelen van, hiszen fotó és videó is szerepel a repertorában, valamint hagyományos táblaképek, amelyekhez azonban különböző applikációk tartoznak.

A BLOCK csoport és Nayg István kiállítása is 2016. február 7-ig látogatható, míg Zirczi Judit és Szabó Ottó kiállítása 2015. november 29-ig.