Nem lett meg az elveszett pénz gazdája

Meglepően sokan, négyen is jelentkeztek arra a felhívásra, amit minap a Paksi Hírnök online-on tettünk közzé. Olvasónk készpénzt talált egy paksi pénzkiadó automatánál, a tulajdonos megtalálásában igyekeztünk segítségére lenni.

– A sajnálatos pénzelhagyás, amit online oldalukon közöltek, valószínű, hogy kárvallottként érint. A napokban a lakótelepi OTP-fiók automatájából felvett 80 ezer forintot a bank előtti kis parkolónál a farzsebem mellé raktam, majd elhajtottam, de rövid időn belül észrevettem a hiányát, visszatérve már hűlt helye volt. Titkon remélem, hogy ezt az összehajtott 8 darab tízezrest adták le önöknél – írta Zoltán. Egy másik olvasó arról érdeklődött, hogy melyik automatánál találták a pénz, mert az erőműves OTP-automatánál veszített el bizonyos összeget. Egy hölgy a SPAR-nál lévő bankautomatánál 25 ezer forintot vett ki, de – mint írta – nagyon figyelmetlen volt, otthon vette észre, hogy eltűnt a pénz…

Marika telefonon jelentkezett. Az ő esete, miként szavaiból kiderült egy kicsit eltért a többiekétől. Ötvenezer forintot szeretett volna felvenni a piactéri ATM-ből. A tranzakció zökkenőmentesen lezajlott, az erről szóló bizonylatot meg is kapta, a bankókat viszont nem. Arról számolt be, hogy szerencséjére azonnal tudott reklamálni, mert a banknál lévő automatáról volt szó, nem egy távol esőről. Felvették a jegyzőkönyvet és a pénz vissza is került a számlájára, így számára happy enddel végződött a kaland.

Marika azt mondja, nem tudja, mitévő lenne, ha ő találna pénzt, de bizonyára tenne egy kísérletet, hogy felkutassa a tulajdonost. – Talán bemennék a legközelebbi bankba, ott érdeklődnék – fogalmazott. Azt mondta, vannak ugyan becsületes emberek, de biztosan nem mindenki próbálja meg visszaadni a talált pénzt.

Megkerestük a becsületes megtalálót, Pfeil Évát, hogy megkérdezzük, őt mi motiválta. Azt mondta, tízezer forint – merthogy ennyi a kérdéses összeg – bizonyára hiányzik egy családi költségvetésből. – Beleképzeltem magam annak a helyzetébe, aki elhagyta a pénzt. Ha egy ezresről volna szó, lehet, hogy észre sem veszem, de tízezer forint jelentős tétel – vázolta. Hozzáfűzte, hogy a lelkiismerete nem engedte, hogy eltegye anélkül, hogy kísérletet tegyen a tulajdonos felkutatására. Az, hogy a felhívás nyomán négyen is jelentkeztek, kifejezetten meglepte. – Nem gondoltam, hogy ilyen figyelmetlenek az emberek – jegyezte meg. Miután ő maga pénzintézetben dolgozik, gyakran segédkezik főként idős embereknek a készpénzfelvételnél. Ilyenkor mindig figyelmezteti őket, hogy legyenek körültekintőek.

– Mivel csak két alkalom ingyenes, nagy összeget vesznek fel egyszerre. Százszor, ezerszer elmondjuk, hogy számolják meg, gondosan tegyék el a pénzt – vázolta.

A talált tárgyakat leadni, ezzel együtt az elveszett tárgyakat keresni a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán lehet. A hivatal illetékese arról tájékoztatott, hogy van ugyan példa rá, de igen ritkán, hogy készpénzt visznek be vagy keresnek, pedig igazán széles a repertoár. Adtak már le biciklit, rollert, Erzsébet utalványt, fürdőnadrágot, fehérneművel teli női táskát, frissen vásárolt termékekkel teli szatyrot. A sláger egyébként a kulcscsomó. Az ügyintéző azt mondta, miután a pénz sorszámát senki nem írja fel, az időpont, összeg és helyszín alapján lehet „párosítani” a tulajdonost a pénzével. Ha megadott időn belül nem jelentkezik, s azonosítja magát a tulajdonos, a megtalálót illeti a gazdátlan holmi, ha a rendeletben előírt idő lejár, leselejtezik.

Egy bank paksi fiókjának vezetőjét kérdeztük arról, hogy az ATM-nél felszerelt kamera felvételei tudják-e bizonyítani, hogy az ügyfél megkapta vagy sem az összeget. A szakember elmondta, hogy a kamera nem a bankjegykiadó nyílásra, hanem az ügyfelekre fókuszál, így nem szolgálhat bizonyítékkal. Megeshet, hogy valamilyen oknál fogva nem jut pénzéhez a számlatulajdonos, például, ha egy bankjegy elakad, ilyenkor azonban egy gyűjtőkazettába kerül az összeg, nem vész el. Ugyancsak itt landolnak azok a bankjegyek, amit az ügyfél a megadott időn belül nem vesz ki a nyílásból. Ezek az összegek „leltár” után visszakerülnek a tulajdonos számlájára, mondta a fiókvezető.