Vb-érmekkel tértek haza Szabadkáról a paksi karatékák

Világbajnoki érmekkel tért haza Szabadkáról a Paksi Sportegyesület karate szakosztálya: egyéniben Tóth Dominik arany-, Rizsányi Attila ezüst-, Szabó Dorottya, Fehér Zsolt, Szabó Csaba és Lescsinszky Beatrix pedig egyaránt bronzérmet szerzett. Csapatban a Szabó Csaba– Horváth Csaba–Bányi Attila-trió szintén a dobogó harmadik fokára állhatott az októberi világversenyen. Az Egyesült Nemzetek Shotokan Karate Szervezete eseményén 34 ország 1200 versenyzője vett részt, a Paksi SE 17 karatékával és három bíróval érkezett a megmérettetésre.

– Minden évben ott vagyunk a világbajnokságon, a mostani eredmény azért kiemelkedő, mert minden korosztályban sűrű volt a mezőny, volt kategória, ahol meghaladta a negyvenet is az induló száma. Ilyenkor már a nyolcas döntőbe is nehéz bekerülni, az éremszerzés pedig kiváló teljesítmény – értékelt Záborszki Zoltán szakosztályelnök.

Fehér Zsolt a 14-15 éves korosztályban szerzett bronzérmet, barna és fekete öves riválisok ellen kellett megmutatnia tudását. A versenyekre egész évben készül, az utolsó hónapban pedig már csak a világbajnokság lebegett a szeme előtt. – Úgy terveztem, hogy mindent kiadok magamból, a legjobbat akartam nyújtani, ez sikerült. A mezőny nagyon erős, jól képzett volt – fogalmazott a világbajnoki bronzérmes.

Ambrus Attila korábban sportolóként vett részt a versenyeken, de aktív pályafutása után sem távolodott el a fehérruhás sporttól, immár nemzetközi bíróként utazik az eseményekre. Új szerepkörében folyamatosan képzi magát. Mint elmondta, fizikálisan és szellemileg is topon kell lennie, mivel a mérkőzéseken az akciók értékelése nem könnyű feladat. – A mérkőzések az első nap reggelétől majdnem éjfélig tartottak, másnap reggeltől késő délutánig. Vezetőbíróként folyamatosan a küzdőtéren lehetek, szinte harmadik félként a küzdelemben. Ez majdnem olyan érzés, mintha saját magad verekednél – mondta el a nemzetközi bíró. Az idei évben még két kiemelt versenyen vesznek részt a Paksi SE karatékái: novemberben Egerben magyar bajnokság, decemberben pedig Dombóváron a Mikulás Kupa következik.