Az OAH előtt Paks II. előzetes biztonsági tájékoztatója

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megkezdte az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. Előzetes Biztonsági Tájékozatójának (EBT) a feldolgozását. A nukleáris hatóság honlapja szerint a közel 10 ezer oldalas dokumentáció tanulmányozása 11 hónapot vesz igénybe. Az atomenergiáról szóló törvény értelmében a nukleáris létesítmény létesítési engedélyezési eljárásának tervezett megindítását megelőzően az engedélyes – jelen esetben a Paks II. projekttársaság – előzetes biztonsági tájékoztató benyújtásával tájékoztathatja az atomenergia-felügyeleti szervet a tervezett nukleáris létesítmény biztonsági követelményeknek való előzetes megfeleléséről.

Az EBT értékelése nem minősül hatósági engedélyezési eljárásnak. Alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a hatóság megismerhesse a tervezett blokktípus főbb technológiai jellemzőit és műszaki megoldásait, fel tudja mérni, hogy a blokk a hazai biztonsági követelményrendszernek megfelel-e, és ezzel fel tudjon készülni a létesítési engedély iránti kérelem elbírálására.

Az OAH-hoz benyújtott EBT általános anyag, a hazai új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos telephely-specifikus tervezési megoldásokat még nem tartalmazza – írja a hatóság. Arra is kitérnek, hogy az EBT benyújtását követően legkorábban 12 hónap elteltével lehet létesítési engedélyért folyamodni. Annak ügyintézési ideje 12 hónap, amely három hónappal meghosszabbítható.