Nem csatlakozhat a TEIT-hez Györköny, Madocsa és Dunapataj

Négy település vezetője nemmel szavazott a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) Uszódon tartott ülésén, így Györköny, Madocsa és Dunapataj nem csatlakozhat a társuláshoz. A többség, kilenc település polgármestere igennel szavazott ugyan, de ez kevés volt a pozitív döntéshez: a szervezet alapszabálya szerint ugyanis száz százalékos támogatás kell a tagfelvételhez. Dr. Bálint József elnök, Kalocsa polgármestere azt mondta, az elutasítással nem tud azonosulni. Úgy véli, hogy a döntéssel a rövid távú érdekek miatt feladták a hosszú távú érdekeket. Arra is kitért, hogy az alapszabályban az szerepel, hogy a 12 km-es körben lévő települések alkotják a társulást, a három jelentkező pedig ennek a kritériumnak megfelel. – Ez egy olyan, alapszabályba foglalt elv, amit be kellett volna tartanunk, hiszen vállalt feladatainkat is ebben a körben kell végrehajtanunk – mondta el véleményét. Korábban már Öregcsertő és Németkér is jelezte belépési szándékát, de ezt azzal, hogy nem érinti őket a 12 km-es zóna, nem akceptálta a TEIT tagsága. Az ebbe a körbe fekvő három település tagsága ellen szavazott Dunaszentbenedek, Foktő, Géderlak és Uszód polgármestere, habár az előterjesztés azt is rögzítette, hogy a csatlakozásukat akkor fogadják el, ha az a jelenlegi tagság számára nem jár hátránnyal.

– No comment – mondta Braun Zoltán, Györköny polgármestere. Majd hozzátette, köszöni annak a kilenc polgármesternek, aki mellettük szavazott, és várja azt, hogy a többiek is így tegyenek, ugyanis újra kezdeményezni fogja a felvételt, hiszen a feladat, amire a TEIT szerződött, a 12 kilométeres körben élők hiteles, pontos, közvetlen tájékoztatása, ez pedig a györkönyieket is magába foglalja. Azt mondta, készek részt vállalni a feladatból, de az ezért járó juttatásokra is számítanak, már csak azért is, mert azok a település fejlesztését szolgálhatnák. Egy atomerőmű környezetében minden településnek el kell érnie bizonyos fejlettségi szintet, színvonalat, hangsúlyozta.

A TEIT ülésen Bedi Gyula, Uszód polgármesterének felvetése nyomán bizalmi szavazásra is sor került. A vezetőket a ciklus végéig megerősítették a posztjukon. Gáncs István alelnök minden településvezető voksát megkapta, dr. Bálint József elnök eggyel kevesebbet: Bedi Gyula ugyanis a szavazás idejére elhagyta a termet.