Hóhelyzet: kitiltották a megye útjairól a nehézgépjárműveket

Hajnali három órakor kezdték a hóeltakarítást a DC Dunakom Plusz Kft. munkatársai a városban, mondta el érdeklődésünkre Puskás János. Az ügyvezető tájékoztatása szerint öt órára sikerült járhatóvá tenniük a város főbb útjait, különös tekintettel a buszközlekedésre. A munka jelenleg is zajlik, kézi erővel a gyalogátkelők, buszöblök, rendelőintézetek környékének takarításán dolgoznak körülbelül hatvanan, a gépekkel pedig a város forgalmasabb útjai felől haladnak a kevésbé forgalmasak felé, mennek a külső településrészekre, amelyek közül Dunakömlődön a helyi termelőszövetkezet segíti a munkát, illetve kiemelten figyelnek az iskolák környékére, valamint az erősebb lejtésű utcákra, mint amilyen például a Munkácsy vagy a Pollack Mihály. A kft. négy nagyhóekével, egy kisebb hóekével és négy járdatisztító hóekével dolgozik. Puskás János azt is elmondta, hogy továbbra is nehézséget okoz számukra, hogy sokan nem állnak be az udvarukba, garázsukba, az út szélén parkoló járművek pedig komolyan akadályozzák a hóeltakarítást.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján arról számolnak be, hogy éjfél óta több tucat káreseményhez riasztották a megye tűzoltóit. A lehullott hó súlya alatt több faág leszakadt, melyek sok esetben autókat vagy villanyvezetékeket rongáltak meg. Jelenleg tíz településen van áramkimaradás, a helyreállításon az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak, a beszámolóban paksi eseményt nem nevesítettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat eközben gyenge hófúvásra figyelmeztet: a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet Tolna megyében. Estére várhatóan mindenhol megszűnik a csapadék. A hőmérséklet sok helyen kevéssel fagypont fölött lesz, így a hóréteg már kevésbé gyarapodhat. A délutáni órákban a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, és csökken a szél.

Korábban megírtuk, hogy az intenzív havazástól csúszóssá vált utak miatt csütörtök reggel 5 órától a megye egész területére elrendelték a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedésének korlátozását, az érintett teherautók a kijelölt parkolókban várhatták meg a tilalom feloldását. Ahogy az a police.hu honlapon azóta megjelent, a tilalmat valamivel 11 óra után feloldották, a kamionok újra közlekedhetnek.