Így adózunk 2016-ban

Több olyan változást is hozott az új esztendő az adózásban, ami sokakat érint. A legfontosabbak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatósága összefoglalója szerint a következők:

A minimálbér összege 111 000 forint, míg a garantált bérminimum összege 129 000 forint lett, a személyi jövedelemadó mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökkent. Ennek megfelelően változik a családi kedvezmény is, az összevont adóalapba tartozó jövedelem egy eltartott esetén 66 670 forinttal, két eltartott esetén 83 330 forinttal, három és minden további eltartott esetén 220 000 forinttal csökkenthető.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta és kedvezményezett eltartottanként egy eltartott esetén továbbra is 10 ezer forinttal, három vagy több eltartott esetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére.

Az első házasok kedvezménye 33 335 forintra nő, melynek adóban kifejezett összege változatlanul 5 ezer forint.

A 2016. január 1­-je után keletkezett kamatjövedelmek adója 15 százalékra csökken.

A magánszemély az adóévet követő év január 31­-ig bevallási nyilatkozatot tehet a munkáltatójánál, melyben felhatalmazza az adóhivatalt bevallása elkészítésével. Ilyen nyilatkozatot akkor lehet tenni, ha az adózónak kizárólag munkáltatótól származó jövedelme van, a 10 százalékos költséghányadot kivéve nem számol el költségeket, nem érvényesít semmiféle kedvezményt, illetve adójáról ­ az 1 százalékos felajánlások kivételével ­ nem rendelkezik. A magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásához kapcsolódó pótlékmentes részletfizetés összeghatára 200 ezer forintra emelkedik, és a személyi jövedelemadó mellett az egészségügyi hozzájárulásra is alkalmazható. Amennyiben az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magánnyugdíjpénztári tag visszalépő tagi kifizetést kap, az nem minősül bevételnek. Ha a magánszemély ezen összeget önkéntes nyugdíjpénztárba utalja, úgy a kifizetés 20 százalékának megfelelő, de legfeljebb 300 ezer forint adóvisszatérítésről rendelkezhet.

Az adóhatóság az 1 000 forint alatti adótartozásokat és adó­visszatérítéseket nem szerepelteti a nyilvántartásban, ez korábban 100 forint volt.

A nem biztosított magánszemélyek egészségügyi szolgáltatási járulékának havi összege 7 050 forintra, napi összege 235 forintra módosul.

Az ellopott adókártya pótlása és az adóigazolás illetékmentes.

2016. július 1-­jéig az adóhatóság hivatalból adóazonosító jelet ad azoknak a 25 év alatti állampolgároknak, akiknek még nincsen. Ők adókártyájukat 2016. november 30­-ig postán megkapják.