Élő kapcsolás a rétisasok fészkéből

Webkamera segítségével, az interneten lehet nyomon követni annak a rétisaspárnak az életét, amelyik Paks határában fészkel. A kamera telepítéséről a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán számolt be. Mint írják, egyik fontos célkitűzésük hazánk természeti gazdagságának bemutatása, valamint az emberek figyelmének felhívása Magyarország természeti örökségének, értékeinek védelmére. A bemutatás és az ismeretterjesztés egyik legnépszerűbb és leglátványosabb módja az állatvilág webkamerás online megfigyelése. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság úgy gondolta, hogy egy olyan fajt választ, ami szépségében, nemességében közel áll az emberek szívéhez, mindemellett ritkasága és óvatossága miatt még a szakemberek számára is nehezen kutatható. Így döntöttek hazánk legnagyobb ragadozó madara, a rétisas (Haliaetus albicilla) mellett, amely egyébként fokozottan védett faj.

Az ország területén körülbelül háromszáz rétisaspár él, a legtöbb éppen a Dél-Dunántúlon található. A kamera segítségével bárki betekintést nyerhet e ritka, méltóságteljes ragadozó madár család mindennapjaiba, a fészeképítéstől a tojásrakáson és költésen át a fiókák felneveléséig. Láthatja a fiókanevelés szépségét és küzdelmes napjait egyaránt.

Természetesen a kamera – mint az igazgatóság kiemelte – hatalmas segítséget nyújt a kutatók számára is, hiszen számos új ismerettel gazdagodhatnak a faj költési, táplálkozási szokásait illetően. Ez a tudás hozzájárul a fajvédelmi program hatékonyságának növeléséhez és várhatóan segít felderíteni és megelőzni a napjainkban oly gyakori mérgezéseket is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Csámpai Béri Balogh Ádám Vadásztársaság mellett még egy paksi érdekeltségű céget említ a közreműködők között, az Impressive.hu Informatikai Szolgáltató Kft. az internetkapcsolat biztosításában vállal szerepet.
Az igazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy a természet rendjébe nem kívánnak beavatkozni. A vadon élő ragadozó madaraknál, így a rétisasnál is rendszeresen előfordul, hogy természetes okokból, betegség, gyengeség, rossz időjárás miatt 1-1 fióka, akár az egész fészekalj elpusztul. Ha a költés sikerét emberi tényező akadályozná, akkor az igazgatóság természetvédelmi szakemberek, ornitológusok véleményét kikérve mérlegeli a beavatkozás szükségességét, de egyéb esetekben nem tervez közbelépni. A program során a fészek kiválasztásánál is fontos szempont volt az, hogy – amellett, hogy egy viszonylag könnyen megközelíthető helyet jelöljenek ki – olyan rétisaspár közelébe helyezzék a kamerát, amelyik nem eldugott, nyugodt fészkelőhelyet választott, hanem olyat, ahol már hozzászokhatott az emberek közelségéhez, jelenlétéhez.

A webkamera képe ezen a linken érhető el.