Rekordévet zárt az atomerőmű

Termelési, teljesítmény kihasználási és biztonsági szempontból is rekordév volt a tavalyi a paksi atomerőműben. A társaság minden korábbinál több – 15.834,4 GWh – villamos energiát termelt 2015-ben. Ez 1,2%-kal haladja meg az előző évi mennyiséget. Mint arról Hamvas István vezérigazgató az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján beszámolt, javult a blokkok teljesítménykihasználását jellemző mutató is. Ez a négy blokk átlagát illetően 2015-ben 90,4% volt, ami szintén az erőmű történetének legjobbja. Ezzel nemzetközi színtéren dobogós helyen áll Paks a hasonló nukleáris blokkokat üzemeltetők rangsorában. A jó termelési eredmény és teljesítménykihasználási tényező a gazdasági eredményekben is tükröződik: a társaság nettó árbevétele 172.042,6 millió forint volt, az adózás előtti eredménye pedig több mint négy milliárd forinttal lesz magasabb, mint ahogyan tervezték. Hamvas István jelezte: sikerült igazolniuk, hogy egy atomerőműben csak biztonságosan lehet kiemelkedően termelni. Utalt ezzel arra is, hogy a biztonság szempontjából is rekordév volt a tavalyi, hiszen folytatódott az eddigi csökkenő tendencia a jelentésköteles események számát illetően és tavaly minden eddiginél kevesebb, tizenöt ilyen eseményt regisztráltak. Mint Hamvas István aláhúzta, ezek egyike sem érte el a nemzetközi INES-skála legalsó, egyes szintjét. Az igen komplex biztonságikultúra-index, amit két évente mérnek, 10%-ot javult, így 2015-ben 84%-os eredményt hozott.

A paksi atomerőmű tavaly a hazai villamosenergia-igény 36,2%-át fedezte, míg a termelés 52,7%-át tette ki. Csiba Péter, a tulajdonos MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a paksi atomerőmű a cégcsoport legnagyobb és az ország energiaellátása szempontjából legfontosabb társasága, és garancia az ország biztonságos, hosszú távú és megfizethető árú villamosenergia-ellátásának.

– Paks az MVM fontos része és a jövőt is így tervezzük – válaszolt újságírói kérdésre Csiba Péter, aki szerint egyedül az MVM tudja igazán stabilan, biztonságosan és sikeresen üzemeltetni az atomerőművet. A szaktudást és a társadalmi elfogadottságot emelte ki, mint a paksi atomerőművet jellemző értékeket, az elmúlt harminc évben létrejött tudásbázis az elnök-vezérigazgató szavai szerint a régióban, de európai szinten is egyedülálló.

A termelés maximalizálása, a nukleáris bázisú termelés hosszú távú fenntartása, a költségszint optimalizálása és a működési biztonság folyamatos fenntartása és fejlesztése az atomerőmű stratégiai célja, vázolta Hamvas István. Ezen célok megvalósításának egyik eszközeként említette a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való áttérést, amely során a reaktorok szétszerelésére, nagyjavítására a korábbi 11 helyett 14 hónapos üzemidő után kerül sor. Az úgynevezett C15 projekt bevezetése nyomán csökken a karbantartási, nő az üzemben töltött napok száma, ami költségmegtakarítást és a teljesítmény-kihasználás javulását hozza magával. Amellett, hogy csökken a nagy igénybevételt jelentő reaktorleállások, visszaindulások száma, a hulladék mennyisége, gazdasági előnye is van az átállásnak. A hozzávetőleg kétmilliárdos ráfordítás évi hárommilliárd többletbevételt jelent. Szintén többlettermelést, így többletárbevételt várnak a turbinák átalakításától, amihez idén fognak hozzá a paksi szakemberek. Ez 30 MW-tal növeli a megtermelhető áram mennyiségét.
Hamvas István beszélt arról is, hogy befejezték a 3-as blokk üzemidő-hosszabbításának műszaki megalapozását, és a múlt év végén az Országos Atomenergia Hivatalhoz folyamodtak engedélyért.
A 2016-os célok között említette az atomerőmű vezérigazgatója a piaci árpozíció megtartását, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat aktuális feladatainak elvégzését, az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos teendők ütemszerű megvalósítását, valamint a társadalmi nyitottság fenntartását. Idén – mint mondta – két nemzetközi felülvizsgálat zajlik majd az atomerőműben, április második felében egy WANO-, ősszel pedig egy OSART-vizsgálat zajlik majd Pakson.

Újságírói kérdésre Hamvas István elmondta, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a nemzetközi elvárásokkal is szinkronban lévő törvényi előírások szerint fizet hozzájárulást a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba. Ezt a tételt idén is beépítette az árképzésbe. Az erőmű élén tervezett vezetőváltással kapcsolatos kérdésre Csiba Péter azt mondta, egy rekorderedményeket elérő csapaton nem szabad változtatni. Hamvas István pedig az esetleges létszámleépítésekkel kapcsolatban adott megnyugtató választ: miután napirenden van két új blokk építése, szükség van a nukleáris területen jártas szakemberekre.