Újságírókat ismertek el a szabad sajtó napján

A magyar sajtó napja alkalmából szervezett ünnepségen idén is átadták az atomerőmű által alapított újságírói elismeréseket. Az Urántoll díjat idén Szládek Balázs, a Platts munkatársa vehette át, az Atomtoll olvasói díjat pedig Lehmann Katalin, az Atomerőmű újság szerkesztőségének tagja kapta.

Az Urántoll díjat a Paksi Atomerőmű alapította 1992-ben azzal a céllal, hogy elismerésben részesítsen egy, az atomenergia békés célú alkalmazásáról, a Paksi Atomerőműről tényszerű tájékoztatást adó újságírót. Az idei Urántoll díjazott Szládek Balázs, a legjelentősebb nemzetközi energetikai portál, a Platts magyarországi munkatársa lett.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szládek Balázs tudósítóként minden esetben hiteles tájékoztatást nyújt a portálon a paksi atomerőmű kapcsán felmerült, nemzetközi érdeklődésre számot tartó témákról. A Plattsen megjelenő, angol nyelvű hírek komoly nemzetközi szakmai olvasóközönséget érnek el, az ott megjelenő cikkek elfogulatlanok, objektívek, és gazdaság-szakmai szemszögből közelítik meg a felmerülő ügyeket. Szládek Balázs az első olyan újságíró, aki nemzetközi médium képviselőjeként kapta meg az elismerést.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az Atomtoll olvasói díjat, amelyet idén adtak át harmadik alkalommal, az Atomerőmű című újságban tudósítók tevékenységének elismerésére alapította a vállalat vezetése. Az olvasói díj értéke erkölcsi elismerés, hiszen a lapban tudósítók nem hivatásos újságírók, hanem mérnökök, technikusok és előadók, akik saját munkájuk mellett publikálnak az atomerőmű és környezete eseményeiről. A 35 ezer példányban megjelenő havilap – az atomerőműben dolgozókon túl – ingyenesen jut el a paksi és Paks környéki háztartásokba, hozzájárulva ezzel a létesítmény tevékenységének megismertetéséhez.

Az Atomtoll díjat az Atomerőmű újság olvasóinak szavazatai alapján Lehmann Katalin kapta, aki az atomerőmű környezetének kulturális programjairól, híreiről szóló írásaival járult hozzá a lap olvasottságához és népszerűségéhez. A nyertes a Paksi Atomerőmű metrológiai üzemében ügyintézőként dolgozik.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A díjátadón a marosvásárhelyi Avram iancu Líceum diákjai léptek fel, műsoruk témája 1848 volt.