Június végéig lezárulhatnak az uniós vizsgálatok, lesz parlamenti bizottság a bővítésről

Felszólalt az Országgyűlésben Heringes Anita, hogy szorgalmazza egy parlamenti ötpárti bizottság létrehozását a paksi atomerőmű blokkjaival kapcsolatos előkészítő munkák, valamint a megvalósítás folyamatos nyomon követésére. A szocialista országgyűlési képviselő szerint rendkívül alapos és széles körű vizsgálatra, folyamatos felügyeletre van szükség az előkészítés és végrehajtás során, és nemcsak a külföldi szakemberek számára kell transzparenciát teremteni, hanem a magyar országgyűlésben ülő képviselők, valamint a civilszervezetek számára is.

– Szükségesnek tartjuk valamennyi tevékenység ellenőrzésének folyamatosságát – húzta alá. Szóvá tette, hogy a gazdasági bizottság javaslatukat eddig minden esetben lesöpörte az asztalról, pedig bizalomra és átláthatóságra van szükség ebben a kérdésben.

– Kérdezem, hogy a Fidesz-KDNP-s többség és ön támogatja-e az átláthatóságot és a bizottság létrehozását? – kérdezte Lázár Jánostól.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte Heringes Anitának, hogy ráirányította a figyelmet arra, hogy már 2009-ben megszületett a bővítésről szóló döntés, majd elkészült az energiastratégia azt deklarálva, hogy pótolni kell az életciklusuk végére érő paksi atomerőművi blokkokat. Mint mondta, módosították az atomtörvényt, új törvényt alkottak Paks II-vel kapcsolatban, a pénzügyi megállapodást a nyilvánosság elé bocsátották, de a technológia védelme érdekében és biztonsági okok miatt vannak olyan részletek, amelyeket nem lehet ismertetni.

– Semmivel sem szeretnénk többet az adatvédelem, a technológia védelem és a nyilvánosság korlátozása illetően, mint amilyen az Európai Bizottság támogatásával épülő finn blokk vagy az Amerikában párhuzamosan épülő blokkok esetében megvalósul – hangsúlyozta. Heringes Anitától azt kérte, hogy a bizottság létrehozására vonatkozó szocialista javaslatot akkor terjessze elő, hogy lezárulnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal.

– Az Európai Bizottsággal konstruktív egyeztetésben vagyunk – fogalmazott. Hozzátette, arra számít, hogy a versenyjogi és a közbeszerzési kérdésekben június végéig lezárul az egyeztetés. A bizottság létrehozását illetően a kormány nevében támogatásáról biztosította Heringes Anitát. A kormány kész arra, hogy a parlamentben létrejöjjön egy olyan bizottság, amely nyomon követi a folyamatokat az engedélyezéstől a kulcsrakész állapotig. Kész arra, hogy a nemzetbiztonsági kockázatokat figyelembe véve folyamosan információt adjon át a beruházásról, amit az ország szempontjából stratégiai jelentőségűnek nevezett, mert szavai szerint 12 milliárd euróról, 10 ezer munkahelyről, és a GDP akár másfél százalékos növekedéséről van szó. Heringes Anita a miniszter válaszát elfogadva ígéretet tett arra, hogy a uniós tárgyalások végén ismét javaslatot tesznek a bizottság létrehozására.