Komplex útfelújítási programért lobbiznak a térség országgyűlési képviselői

Az atomerőmű-beruházásra készülve komplex útfelújítási program összeállítását kezdeményezték a megye fideszes országgyűlési képviselői. A közel 12 milliárdos csomagba belekerült minden olyan útszakasz, aminek felújítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a térségben élők biztonságos, megfelelő utakon juthassanak munkába, utazhassanak ügyeiket intézni. Erről Horváth István országgyűlési képviselő beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Kölesd–Paks közötti út javában zajló felújítási munkálatairól és a beruházás jelentőségéről esett szó. Horváth István azt mondta, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei igazgatója, Becze Szabolcs felkérésükre összeállíttatta a programot, amelynek megvalósításáért közösen lobbiznak Hirt Ferenc és Potápi Árpád képviselőkkel, de élvezik a Tolna Megyei Önkormányzat elnöke, Fehérvári Tamás támogatását is. Horváth István említette a Bogyiszló–Tolna, a Sárszentlőrinc–Nagydorog, valamint a Németkér irányából Paksra vezető utakat hangsúlyozva, hogy a közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési feltételek komfortosabbá tétele érdekében szorgalmazzák a kormánynál, hogy kapja meg a megye a pluszforrást a Paks II. beruházás kapcsán az úthálózat javítására.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a Kölesd–Paks út felújítása jó tempóban halad, a szerződés szerint október 13-ig kell a Soltút-Strabag konzorciumnak elkészítenie. Tolna megyében 4,8 milliárd forint hazai forrásból 50 kilométernyi útszakasz újul meg, ebből 31 km főút, 19 mellékút. Utóbbi legjelentősebb tétele a Kölesdre vezető út, amelynek bruttó költsége 1,4 milliárd forint.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke azt húzta alá, hogy a kormányzat gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához elengedhetetlen, hogy olyan korszerű úthálózattal rendelkezzünk, ami lehetővé teszi a munkába járást. – Szeretnénk, teszünk érte, hogy minél több forrás jusson a megyére – hangsúlyozta kiemelve, hogy a közúttal összhangban szeretnék a kerékpárút-fejlesztéseket végrehajtani.

Gáncs István, Tengelic polgármestere arra emlékeztetett, hogy hosszú évek előkészítő és lobbitevékenységének eredménye, hogy immár mindkét irányból javul településük megközelíthetősége. Az északi nemcsak a Paks II. projekt és az attól remélt munkalehetőségek miatt fontos, hanem azért is, hogy alternatívát biztosítsanak a tengelicieknek a szolgáltatások terén, illetve javítsák a település pozícióját.