Az új hulladék-elhelyezési módszerről is szó volt a TETT-re Kész Napon

A diákok Bátaszék értékeivel és a fizika titkaival, a felnőttek pedig a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) működésével, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás munkájával ismerkedtek a 16. TETT-re Kész Napon, Bátaszéken.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője itt számolt be arról, hogy még idén betelik Bátaapátiban a 2012-ben átadott első földalatti kamra, 537 betonkonténerben, 4833 hordó paksi atomerőműben keletkezett hulladékkal. A második tárolóhely, ahol már új, hatékonyabb hulladék-elhelyezési módszert alkalmaznak, elkészült, 2017-ben helyezik üzembe.

Az RHK Kft. és a Paksi Atomerőmű szakemberei közösen dolgozták ki az új hulladék-elhelyezési koncepciót, ami a biztonság megtartása mellett javítja a helykihasználást és gazdasági téren is megtakarítást eredményez. Azzal, hogy vasbeton helyett acélkonténerekbe rakják a hordókat és a tömörített hulladék körülbetonozásához, térkitöltéshez folyékony hulladékot használnak fel, 20-ről 50 százalékra növelik a tárolóban lévő aktívanyag arányt, mondta az osztályvezető. Ennek köszönhetően az atomerőmű meglévő négy blokkjának működése során keletkezett kis és közepes aktivitású hulladékok befogadására, az ötven évre meghosszabbított üzemidővel számolva, hat kamra megépítésére lesz szükség. Ezzel 18-20 milliárd forint megtakarítás érhető el.

Honti Gabriella az MTI kérdésére elmondta, hogy létesítményei üzemeltetésére és az előirányzott beruházások megvalósítására 13,3 milliárd forintot fordít idén az RHK Kft.. A legjelentősebb tétel a bátaapáti NRHT mellett a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának bővítése.

A tudományos tanácskozáson elhangzott, hogy a TETT széleskörű tájékoztató tevékenységet végez, ami az RHK Kft. hasonló törekvései mellett a kétévente végzett közvélemény-kutatási eredményekben is tükröződik. A legutóbbi, tavaly végzett felmérés szerint a térség lakóinak több mint 90 százaléka ismeri a Bátaapátiban folyó tevékenységet.

Bátaszék polgármestere, dr. Bozsolik Róbert azt mondta, városuk a kezdetektől részt vesz a TETT munkájában, és törekszik arra, hogy a város lakói pontos információkkal rendelkezzenek a témáról. A TETT-re Kész Nap házigazdáiként arra törekszenek, hogy bemutatkozzanak a térség lakóinak, ezért a diákoknak szóló versenyt más szellemben rendezték meg és a városismeretre helyezték a hangsúlyt.