Napokon belül kirepül a sasfióka, Egyetlenke

Nagyra nőtt, megerősödött és készen áll a repülésre, az önálló életre az a sasfióka, amelynek fejlődését kamerán keresztül lehetett figyelemmel kísérni. Mivel apja elpusztult nem indult könnyen az élete, de felcseperedett. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei hatékony civil segítséggel, a Paksi Atomerőmű Horgászegyesülettel karöltve átsegítették a tojót a nehéz időszakon. A fióka táplálása kemény munka és mivel jórészt a hím hordta a halakból, vízimadarakból álló élelmet a fiókának, a tojónak időre volt szüksége, hogy átvegye a családfenntartó szerepet, olvasható az igazgatóság honlapján.

A rétisas fiókák körülbelül 10 hetes korukban hagyják el a fészket, így Egyetlenke (ahogyan a kommentelők nevezik) is napokon belül elrepülhet. A kirepült fiókák hónapokig a szülőkkel maradnak a fészek közelében. Ez idő alatt válnak a levegő urává és megtanulják a vadászat, halfogás fortélyait. Amikor aztán ősszel az idős madarak elkezdik a fészket tatarozni az ifjak odébbállnak, és az ivarérettség eléréséig csavargó életet élnek.

Arról is ír a nemzeti park igazgatóság, hogy a munkatársak egy új, idegen ivarérett hím sas jelenlétét igazolták a fészek környékén, így könnyen lehet, hogy ősszel párba áll a már jól ismert tojóval és nem marad üresen a fészek a következő költési időszakban sem. Igaz, ez a hím többször is ellopta az élelmet a fészekből a fiókától, mégis remélhetőleg jó apává válik, és hasonló vehemenciával gondoskodik majd a következő generáció védelméről, etetéséről.