Az állam veszi át a paksi iskolák működtetését is

Újabb jelentős változás várható az iskolák életében: 2017 januárjától minden önkormányzati intézmény esetében az állam lesz a működtető. A jövő évi költségvetéshez módosító javaslatot nyújtottak be, amelynek alapján az állam nagyjából 21 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást vonna el a településektől az iskolák működtetésére. A szolidaritási hozzájárulást a tervek szerint azoknak a településeknek kell fizetniük, ahol az adóerő-képesség – a helyi adóbevétel osztva a lakosságszámmal – meghaladja a 32 ezer forintot.

A településeknek sávos rend szerint hozzájárulási támogatást kell majd fizetniük az államnak. Paks, tekintve, hogy jó az adóerő-képessége, a felső sávba kerül. Hogy ez konkrétan milyen fizetési kötelezettséggel jár, a városházán még nem tudják. Szabó Péter alpolgármester elmondta, hogy Budapestet nem számítva Paks a negyedik legmódosabb város az országban Telki, Üröm és Csopak mögött, ezért biztosan a legfelső sávba kerül majd. A törvény azonban az összegről nem rendelkezik, azt – mint Szabó Péter rámutatott – bizonyára rendeletben fogják szabályozni. Az viszont tény, hogy az iskolák működtetésére eddig gyerekenként évente ezer, azaz összesen 3 millió forintot kapott Paks. Mindeközben a tanintézmények működtetésére 665 millió forintot fordít. Ebben a villanyszámla, a fűtés, a karbantartás és hasonló költségek szerepelnek, de a pedagógusbér nem, azt a fenntartó fizeti.

Mint az alpolgármester elmondta, egyelőre ennyit tudnak, és azt, hogy december 15-ig alá kell írni az ingatlanok és ingóságok ingyenes vagyonátadására vonatkozó szerződést, és januártól a fenntartás és a működtetés is állami felügyelet alá kerül. Nyáron történik majd meg az adatszolgáltatás arról, hogy eddig az önkormányzat mekkora összeget fordított iskoláira.

Az, hogy a működtetőváltás hogyan érinti például a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában működő pedagógiai szakszolgálatot, korábban nevelési tanácsadót, nem tudni.

Szabó Péter a döntés kapcsán azt mondta, hogy 18, pedagógusként eltöltött évvel a háta mögött úgy gondolja, egy kézben kell, hogy összpontosuljon a működtetés és fenntartás. – Az nyilvánvalóvá vált, ha kettéválasztjuk, nem működik – hangsúlyozta. Ám – tette hozzá – mint paksi városvezető az a félelme, hogy nem marad meg az a kiemelkedő színvonal, amit az önkormányzat biztosított iskolái számára. – Úgy gondolom, hogy esetünkben a fenntartás és a működtetés az önkormányzat kezében jó helyen volt – fogalmazott.

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium változatlanul alapítványi iskolaként működik tovább. A most meglévő szakokat indítják a következő tanévben is, de 2017-től, mint minden hasonló profilú intézmény, átalakul szakgimnáziummá – mondta el kérdésünket a fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Mittler István.