Jó tudni: hogyan előzhető meg a viharkár

Az elmúlt héten több mint száz alkalommal volt szükség a Tolna megyei tűzoltók segítségére a viharkárok felszámolásában. A nyári viharokat nem lehet megelőzni vagy elhárítani, azonban az általuk okozott károk mértékét megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén figyelmeztetéseket és riasztásokat ad ki. A riasztások híre megjelenik a katasztrófavédelem ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazásán.

A nyári viharok idején a károkat alapvetően az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás okozza. Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket.

Zárják el, vagy rögzítsék a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél ne tudja felkapni. Lehetőség szerint ne parkoljanak kocsijukkal fa alá. Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsák a pincét és a szuterénben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyék biztonságos helyre a háziállatokat és az ingóságokat. A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, a nagy mennyiségű csapadék összegyűlhet az utakon és aluljárókban, és elakadhatnak az autók, ezért ezeket a helyeket kerüljék el. A villámcsapás ellen villámhárítóval és az túlfeszültség elleni védő eszközzel tudnak védekezni.

Vihar idején rengeteg bejelentés érkezik a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók súlyosságuk alapján sorrendet állítanak fel és a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát. Amennyiben a bejelentett kárt időközben sikerült saját erőből felszámolni, ezt is be kell jelenteni, hiszen így a valós, még megoldásra váró esetekhez gyorsabban odaérnek a tűzoltók. A saját ingatlanon kidőlt, veszélyt nem jelentő fákat vagy leszakadt nagyobb faágakat – amennyiben ez biztonságosan megoldható – a lakók is feldarabolhatják, eltávolíthatják.