Pakson is megy a pokémonvadászat

Bár csak két napja telepítette fel mobiljára, de máris lelkesen nyilatkozik a Pokémon Góról a húszas évei elején járó Gazdag Martin azt állítva: remek társasági szórakozás szörnyecskékre vadászni. Korábban megírtuk: Magyarországon is rohamosan terjed az új mobiltelefonos őrület, világszerte pedig már tízmilliók játszanak az új játékkal. A játékmenet pofonegyszerű: pokémon nevű szörnyecskéket kell gyűjtenünk és gondoznunk, majd harcba küldhetjük őket mások pokémonjai ellen okostelefonunk képernyőjén. A nagy újítás, hogy a játék kiterjesztett valóságot (AR = augmented reality) használ, vagyis a valódi világban kell elsétálnunk arra a helyre, ahol a pokémonok tanyáznak, míg a kis szörnyecskék pontos helyzetét a mobilunkon ellenőrizhetjük.

Martin a két nap alatt tizenöt kilométert gyalogolt Paks-szerte pokémonok után kutatva. Általában összebeszél a barátokkal, és közösen, nem ritkán 5-7 fős csoportokban indulnak szörnyvadászatra, a mobiltelefon mellé vésztöltőt is visznek, a játék ugyanis villámgyorsan leapasztja a telefon akkumulátorát. Nem ez a Pokémon Go egyetlen gyermekbetegsége. – Tegnap éppen egy ritka pokémont, Pikachut szalasztottam el, mert kifagyott a játék, és a szerver is gyakran leáll – panaszkodott, hozzátéve, reméli, a közeljövőben orvosolni fogják a hibákat. A hiányosságok ellenére cigarettaszünetben mindig elsétál a munkahelyétől pár méterre található „PokeStopba”, vagyis egy virtuális helyre, ahol a szörnyecskék neveléséhez szükséges kellékekhez juthat hozzá, természetesen virtuálisan. Martin egyébként már gyerekként is falta a Pokémon-sorozatokat és játszott mindennel, amiben az aranyos lények vannak. Mindezek ellenére úgy véli, a Pokémon Go valószínűleg egynyári őrület, amilyen gyorsan felkapták a játékot, úgy le is fog áldozni a csillaga.

A Zubat névre hallgató pokémon a lakótelepi szökőkútnál. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
A Zubat névre hallgató pokémon a lakótelepi szökőkútnál. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Szerda kora este a Csengey központ előtt már hárman figyelik a telefonjukat pokémon után vizslatva, letettek ugyanis egy csalit, és az odasereglő szörnyecskéket várják. Közben van idő beszélgetni, nevetve mesélik egymásnak, hogy mit olvastak a világhálón a pokémon-őrületről. Szó esik a körözött bűnözőről, aki pokémon után kutatva besétált a rendőrségre és arról is, hogy már hány balesetet írnak a játék számlájára. A srácok között egyöntetű a vélemény, hogy a Pokémon Go ötlete kitűnő, hiszen mozgásra készteti az embereket, és sorra mutatják, hogy a téren ki mindenki kutat a fura lények után.

Egyszer csak megjelenik egy Zubat nevű szörny, egyenesen a szökőkútból száll fel. Kék színű, denevérszerű, szem nélküli lény hegyes fülekkel és éles fogakkal. Bár nem számít ritka példánynak, azért mindenki a mobiljához kap, hogy begyűjtse.

Ha Ön is kipróbálta már a Pokémon Gót Pakson, írja meg élményeit a szerkesztoseg@paksihirnok.hu címre!