Oroszországban jártak az ESZI diákjai

Egy héten át Oroszországban vendégeskedett az ESZI tíz diákja és kísérőik. Az egyszerű kapcsolatfelvételen túl az volt a célja a látogatásnak, hogy a paksi diákok képet kapjanak az oroszországi továbbtanulási lehetőségekről. Kocsmár István mérnök-tanár azt mondta, nem egyszerű felvételt nyerni a moszkvai MIFI-be (Mérnök Fizikai Intézet), ahol egyébként most jártak is, de úgy véli, azokra, akik ott tanulnak, szép karrier vár az atomenergetikában.

A diákok felejthetetlen napokat töltöttek Moszkvában, amelynek főbb nevezetességei mellett monumentális nagysága is lenyűgözte őket. Tanáruk azt mondta, hogy a csapat véleménye szerint a legérdekesebb látnivaló az Orosz Űrhajózási Múzeum volt. Útjuk következő állomása Voronyezs volt, illetve Novovoronyezsbe utaztak vonaton, ami külön élményt jelentett, akárcsak a két város, Paks és Novovoronyezs több szálon való kötődése. Ennek egyik tárgyiasult bizonyítéka a Don-kanyarban elesett magyar katonák sírkertje, ahol a diákok megkoszorúzták a magyar katonák sírjait.

Kocsmár István azt mondta, megismerkedtek a helyi középiskolával, illetve annak tanulóival diákfórum keretében, de meghatározó élmény volt, hogy járhattak az 5-ös blokk telepén. A primer körbe ugyan nem léphettek be, de az erőmű főgépésze körbevezette őket a szekunder körben, illetve meglátogatták az erőmű oktatási központját, ahol a pedagógus jellemzése szerint „30. századi” technológiákat alkalmaznak az oktatáshoz.

Az utazás szervezője, Kern Tatjana elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű, a Paks II. projekttársaság, Paks Város Önkormányzata mellett vendéglátójuknak, a novovoronyezsi műszaki középiskolának köszönhetik a diákok a tartalmas kirándulást, amelynek kifejezett célja volt, hogy felvillantsa a továbbtanulási és karrierlehetőségeket a fiatalok előtt.