Megyei Prima díjat kapott dr. Kovács Antal és Böde Dániel

Böde Dániel, dr. Kovács Antal és a szekszárdi Tücsök Zenész Színpad kapta idén a Tolna megyei Prima Díjat. Az elismeréseket a VOSZ megyei szervezetének gáláján adták át a Babits Kulturális Központban lapunk nyomdába kerülésével egy időben. Kovács Antal vitathatatlanul paksi díja mellett Böde Daniét is mondhatjuk kicsit magunkénak, hiszen a labdarúgó másfél évtizeden át a Paksi FC mezét viselte.

Dr. Kovács Antal a sporttal véste be nevét a köztudatba. Mint mesélte, a bátyja vitte le dzsúdózni. Ferenc alapító tagja volt a csapatnak, és mivel Anti egészen kiskorától szeretett birkózni, egyértelmű volt, hogy ott köt ki. – Mégsem ez volt a legfontosabb előnyöm, hanem a paraszti származásunk. Az, hogy a kapa, a kasza, a horoló nyelétől megerősödött a fogásom. Bár hosszú, vékony srác voltam, az enyém volt messze a legerősebb. Ez végigkísért a pályafutásomon. Amikor olimpiai döntőt vívtam, az ellenfél elfáradt, de az én parasztfogásom még mindig erős volt – mesélte. A cselgáncs ma is élete része, harminc éve Hangyási László keze alatt edz. Reggel fél 6-kor kel, elmegy edzésre, majd onnan haza, hogy óvodába, iskolába vigye három gyermekét és még beérjen a reggeli értekezletre. Négy és fél éve az atomerőmű kommunikációs igazgatója. Gyerekkora óta valami hasonlóra készült. Ha hallották, hogy paksi, mindig megkapta, hogy „akkor te sugárzol”. Már akkor szerette a matekot, fizikát, kiselőadást tartott a témáról, és elég sok embert meg tudott győzni. Gondolta, szívesen foglalkozna ezzel felnőttként is. Amikor olimpiai bajnok lett és a figyelem középpontjába került, még inkább adtak a szavára. Az egyetem végeztével kézenfekvő volt, hogy valami ehhez kapcsolódó témából írja, védi meg doktoriját. Amellett, hogy kommunikációs igazgató az atomerőműben, megannyi társadalmi funkciója, feladata van. Az Atomerőmű SE ügyvezető elnöke, a Magyar Judo Szövetség alelnöke, a MOB, a SOSZ és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagja, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Hogy miként lehet mindenhol teljesíteni? Anti szerint nagyon fontos a támogató család, a csapat, amelyben dolgozik és a szigorú időbeosztás. Sallangokra nem nagyon van idő, minden percnek helye van. Nyilván néhány dolog áldozatul esik, de az a sok jó dolog, amit a csapattal, a gyerekeivel, a családjával, a barátaival megél, kárpótolja mindenért. – Szerencsésnek mondhatom magam, jó csapatokkal jó célokat tudunk szolgálni, olyan családom van, ami minden támogatást megad – fogalmazott. Elárulta, hogy bár lett volna lehetősége a világon bárhol élni, dolgozni, soha nem vágyott el Paksról. Közismerten lokálpatrióta, azt vallja, hogy mindenki abban a közösségben tud kiteljesedni, ahol a gyökerei vannak. Családjuk évszázadokra visszamenően paksi, Paks környéki. – Minden, amit kaptam, ehhez a térséghez kapcsolódik, itt érzem jól magam. Nagyon szerencsés dolog, hogy itt tudok dolgozni az atomenergiáért, a városért, a sportért – összegezte.

Szintén fontos a szülőhelyhez kötődés Böde Dániel számára. Olyannyira, hogy válogatott futballistaként Madocsán épített házat. – Nemrég készült el, beköltöztünk, két gyönyörű fiunk van, a nagyobbik márciusban lesz ötéves, a kicsi áprilisban kettő. Mindkettő egészséges, szenzációs gyerek – mesélte családjáról. Saját gyerekkorára visszatérve elárulta, hogy minden percét a foci és a Duna töltötte ki. Ötödik osztályos volt, amikor bekerült Paksra. Egy diákolimpián tetszett meg a játéka Péter Norbertnek, ő kérdezte meg, volna-e kedve bemenni. Dani örömmel mondott igent és lett a Paks labdarúgója 1997-ben. Az itt töltött tizenöt év alatt utánpótlásban szinte mindent megnyert a csapattal, felnőttként sikerült az NB I-be bejutni és bent is maradni, majd később egy bajnoki ezüstérmet, ligakupa-győzelmet szereznie. Mint hozzáfűzte, az Európa Ligában is egészen jól meneteltek… 2012-ben a Ferencvárostól érkező hívásra mondott igent, mert úgy gondolta, a karrierje beteljesítéséhez váltania kell. A Ferencvárosnál szó szerint mindent megnyert: magyar bajnokok, kupagyőztesek lettek, szuperkupát, ligakupát nyertek, ő maga pedig gólkirály, az év játékosa lett. – Kiváló döntés volt. Bízom benne, hogy még sok ilyen élményben lesz részem – tette hozzá. A válogatottsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy minden futballistának a címeres mez a cél, s ezzel ő sem volt másképp. – Úgy gondolom, büszke lehetek arra, hogy válogatott lettem, nagyon sokan cserélnének velem, még ha az utóbbi időben keveset is játszom. A válogatott a csúcspont egy labdarúgó karrierjében, nagyon boldog voltam, amikor behívtak és amikor pályára léptem – sorolta. Hozzátette, hogy mindezt tetézte az Európa-bajnokság, ami egy újabb, szavakban nehezen kifejezhető, felejthetetlen élmény. – Minél jobb szereplés mindenhol – így foglalta össze célját. A válogatottal szeretnének kijutni az oroszországi világbajnokságra, ami nem lesz egyszerű, de a csapat mindent el fog követni. A ferencvárosi csapattal szeretnék megvédeni a bajnoki címet és a Magyar Kupát, ami szintúgy nehéz feladat, de bízik benne, hogy mindkettő sikerül.

Egy másik bajnoki címet is szeretne Dani ünnepelni, mégpedig a madocsai csapat edzőjeként. Félidőben vezetik a bajnokságot, szeretnék ezt megőrizni. – Ha van egy kis szabadidőm, azonnal jövök haza. Nagyon szeretek itthon, ez a nyugalom, a béke szigete. Itt ugyanaz a Böde Dani vagyok, mint ezelőtt húsz évvel.