Együttműködik az atomerőmű és Balatonfüred

Balatonfüred életében nagyon fontos szerepet tölt be a gazdasági és sportélet terén a paksi atomerőmű az ott működő rekreációs központ és vitorlás kikötő okán. A 14 ezer lakosú Balaton-parti város turizmusa kiemelkedő, de hullámzó, az egész évben kiegyensúlyozottan működő létesítmény éppen ezért fontos tényező. Ezekkel a gondolatokkal vezette be dr. Bóka István polgármester annak az együttműködési megállapodásnak az aláírását, amely Balatonfüred és a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. között született. Hamvas István vezérigazgató arról beszélt, hogy a kollégák pihenésének, regenerálódásának, rekreációjának fontos helyszíne Balatonfüred. Az üzemidő-hosszabbítás és az új blokkok építése kapcsán a rekreációs központ fejlesztése is aktuálissá válik – tette hozzá.

Dr. Bóka István arról is beszélt, hogy vannak elképzelések a keleti városrész fejlesztésére, ahol az erőmű rekreációs központja van: egy közforgalmú móló kialakítása, a kikötő és maga az üdülő fejlesztése, bővítése a cél.

A most született együttműködési megállapodás stratégiai jellegű, a részleteket a később megszülető koncepció tartalmazza majd, hangsúlyozta dr. Bóka István hozzáfűzve, hogy ehhez természetesen testületi döntésekre, esetenként a helyi építési szabályozás módosítására lesz szükség.

Az atomerőmű tortaépületként emlegetett létesítményét 1984-ben adták át. Akkor alakult ki a kapcsolat a cég és a város között, amelyet Hamvas István a dolgozók második otthonaként is említett. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató megjegyezte, hogy több egykori dolgozójuk valóban itt lelt otthonra nyugdíjba vonulása után.