Jó tudni: rendkívüli hideg idején

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén rendkívül hideg idő lesz, ami számos veszélyt rejt magában, hívja fel a lakosság figyelmét a katasztrófavédelem.

A tüzelő- és fűtő berendezések esetében be kell tartani a használatra vonatkozó szabályokat, a nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezéseknél még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, hogy ne alakuljon ki veszélyes koncentrációban szén-monoxid.

Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítani. Csak a télre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak, valamint érdemes a megszokottnál több üzemanyagot tankolni.

A jóval fagypont alatti hőmérséklet a közműszolgáltatásokat is érintheti, ezért esetleges átmeneti kimaradásokra, akadozásra számítani kell.

A tartósan fagypont alatti hőmérséklet kedvez a nyílt vízfelületek jegesedésének, ami korcsolyázásra, csúszkálásra csábíthat, fontos azonban tudni, hogy csak a kijelölt helyeken és megfelelő jégvastagság mellett biztonságos a jégen tartózkodni.

A haszonállatok tartására szolgáló épületek fűtőberendezéseire kiemelt figyelmet kell fordítani, valamint a szabadban tartott állatok ivóvizének jegesedését időről időre meg kell szüntetni.

A mobiltelefont otthon és lehetőség szerint útközben is célszerű feltöltött állapotban tartani, valamint használni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ), illetve figyelemmel követni a hatósági, a szolgáltatói és a meteorológiai tájékoztatókat.

A témában bővebb tájékoztatót itt olvashatnak.