Harmincéves az Atomerőmű Nyugdíjasklub

Habár a Paksi Atomerőmű legidősebb blokkja is alig múlt harminc, már az Atomerőmű Nyugdíjas Klubjában is időszerű az alapítás harmincadik évfordulójának ünneplése. Az ebből az alkalomból szervezett összejövetel nyitotta a Szépkorúak Hetének gazdag paksi programját a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Szabó Péter polgármester szép számú közönség előtt mondott köszöntőt, majd az egybegyűltek megismerhették, sőt kézbe is vehették az elmúlt három évtized eseményeit megörökítő kötetet, amelyet a szerző, Lovászi Zoltánné Anna mutatott be.

A kulturális központban két kiállítás is nyílt, az egyik 30 fotón idézi fel az elmúlt 30 évet, a másik a klub hímző körének tagságát dicséri: nagy gonddal készült, ízléses kézimunkákat láthat, aki a tárlatot megtekinti.

Pataki János, a ma már egyesületként működő klub elnöke elárulta, hogy nyolcvan név szerepel a várólistán. Mivel évente tíz ember morzsolódik le, igen hosszú időt kell várnia, aki csatlakozni szeretne. Az új vezetőség 2014-ben 130 fős klubot vett át, de egy év múlva kétszázban kellett maximálni a létszámot a létesítmény befogadóképessége miatt.

A programokat viszont cseppet sem limitálják, igen nagy a választék, a hét három-négy napjára is találhat magának elfoglaltságot, aki szeretne. Az említett hímző kör mellett most már énekkar is van, sőt saját könyvtárral rendelkezik a klub. Új kezdeményezésű program az Ízlelgető, ahol szakácsok, pálinka-, bor- és sörkészítők cserélnek tapasztalatot, a Lelkifröccs kéthetente ad lehetőséget a lelki nyavalyák orvoslására pszichológus segítségével, s ugyancsak kéthetente kerül sor a Kalandozásokra, ami valójában vetítéssel kísért úti beszámolója a tagoknak.

Pataki János elárulta, nagyon szorgalmazza a sportot, amire van is igény, egymást érik a sportversenyek. – Három hete volt a petanque bajnokság, a legidősebb klubtagunk, a 84 éves Novák Lajos bácsi nyerte, megverte a fiatalokat, köztük engem is – mesélte az elnök. Hozzátette: más sportokban és kártyajátékokban is jeleskednek.

Az atomerővel nagyon korrekt a kapcsolat, anyagi és egyéb támogatást nyújt, utóbbiak között biztosítja a klubfoglalkozások helyszínét mondta el Pataki János. Arra is kitért, hogy működésük célja, hogy az erőmű nyugdíjasai jól, hasznosan, közösségben töltsék el az idejüket.