Különdíjat kapott Paks a Virágos Magyarország versenyben

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület különdíját vehette át Klézl Terézia, Paks Város főkertésze a Virágos Magyarország verseny idei eredményhirdetésén Veszprémben. Az ünnepségen Klézl Terézia mellett Szászy Zsolt, a DC Dunakom Plusz Kft. parkfenntartási részlegének vezetője képviselte városunkat. Az értékelésben külön kiemelték Paks zöldfelületek tervezettségét, magas szakmai színvonalát.

A területi zsűri tagjai júliusban jártak Pakson. Megtekintették többek között a sakkszobor környékét, felújított tömbbelsőket, a Tourinform irodát, jártak a Táncsics utcai körforgónál, a buszpályaudvarnál és az ürgemezei pihenőparkban. Most először Dunakömlőd is szerepelt a helyszínek között, ahol a faluház és a pincefalu környezetét mutatták meg a területi zsűri tagjainak.

Paks korábban már többször is eredményesen szerepelt a környezetszépítő megmérettetésen. 2001-ben a városok kategóriájában első helyezett lett, majd a nemzetközi megméretésen ezüstérmet kapott. 2014-ben a Zöldebb Városokért Mozgalom és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közös különdíját nyerte el a település, 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium különdíját kapta meg a magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért, 2016-ban pedig a Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját, az Acélvirág díjat.

A két évtizedes múltra visszatekintő Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településeken élők összefogásának ösztönzése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása. A Virágos Magyarország mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés része a 11 országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének.

A Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017-es fődíjasa a 2000 fős vagy annál kisebb falvak kategóriájában Szálka lett, a 2000 fősnél nagyobb falvak kategóriájában Lajoskomárom, az 50 000 fős és ennél kisebb városok kategóriájában Balatonfüred, az 50 000 fősnél nagyobb városok kategóriájában pedig Veszprém. Ezek alapján jövőre, az európai megmérettetésen Lajoskomárom és Veszprém képviseli majd Magyarországot.