Finn-magyar megállapodás született

Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes és Minna Forsström projektigazgató aláírják a megállapodást. Fotó: Paks II.
Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes és Minna Forsström projektigazgató aláírják a megállapodást. Fotó: Paks II.

Az eddigi jó szakmai kapcsolaton alapuló együttműködési megállapodás született a Paks II. projekt valamint a finn hanhikivi projekt között. A felek célja, hogy a tapasztalatcsere eszközeit is felhasználják annak érdekében, hogy a legjobb VVER blokkok épüljenek meg az Európai Unióban – olvasható a Paks II. társaság honlapján.

A Paks II. projekt – dr. Aszódi Attila államtitkár, Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, Leber Ferenc kabinetfőnök és Kovács Gábor műszaki igazgató alkotta – delegációja 2018. január 24-én látogatást tett Helsinkiben a Fennovoima társaságnál, a finn VVER-1200 blokk építtetőjénél. A paksi és a hanhikivi projekt aktuális helyzetéről szóló szakmai megbeszélés keretében a két társaság együttműködési megállapodást írt alá.

Minna Forsström, projektigazgató emlékeztetett arra, hogy évek óta jó kapcsolat van a magyar és a finn fél között, a projektek vezetői számos alkalommal találkoztak és eszmét cseréltek. A két cég közötti formális együttműködési megállapodás aláírása azért szükséges, hogy ösztönözze a felek műszaki személyzetét az együttműködésre annak érdekében, hogy a legjobb VVER blokkok épüljenek meg az Európai Unióban – fogalmazott. -A felek érdeke a napi munka szintjére lefordítani a megállapodást és az abból levezethető előnyöket – emelte ki Horváth Miklós.

A Paksi Atomerőmű és a Loviisai Atomerőmű között is több évtizedes eredményes együttműködés áll, ami azt mutatja, hogy az információ- és a tapasztalatcsere nagyon hasznos az atomerőműveket üzemeltető társaságoknak. A Paks II. és a Fennovoima közötti együttműködés célja a legjobb és legbiztonságosabb blokkok megépítése és a projektek hatékony megvalósítása – olvasható a Paks II. közleményében.

Dr. Aszódi Attila utalt rá, hogy a két projekt illetékesei korábban is számos alkalommal találkoztak már, a két cég közötti megállapodással pedig új fejezet nyílik az együttműködésben. A tervezés, az engedélyezés, az építés, és az üzemeltetés során számos olyan kérdés, izgalmas mérnöki feladat vár mindkét félre, amelyek tapasztalatait nemcsak a projekttársaságok, hanem az egész nukleáris ipar javára hasznosíthatnak.