Gosztola Erzsébet kapta az Arany Rozmaring Díjat

Gosztola Erzsébet az Arany Rozmaring Díjat Féhr Györgytől, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől vette át. Fotó: Babai István
Gosztola Erzsébet az Arany Rozmaring Díjat Féhr Györgytől (j.), a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől vette át. Fotó: Babai István

Gosztola Erzsébet, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanára kapta az Arany Rozmaring Díjat, amelyet hagyományosan a Német Nemzetiségi Napon adnak át.

Ahogy a méltatásban elhangzott, Gosztola Erzsébet tanítványai általában előkelő helyezést érnek el a különböző német nyelvi versenyeken. Így például a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat évente megrendezett „Sprich Deutsch” elnevezésű versenyén is az általa felkészített csapatok rendszeresen első vagy második helyezést érnek el. Elkötelezett támogatója a magyarországi német kultúrának és hagyományoknak. Több alkalommal szervezett az iskolában a sváb hagyományokat bemutató kiállítást, amelyek mindig nagy sikert arattak. Tanítványai több alkalommal léptek fel a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett ünnepségeken és megemlékezéseken, ezeket a színvonalas műsorokat Gosztola Erzsébet állította össze és tanította be. Sok pályázatot írt annak érdekében, hogy a gyerekeknek minél több lehetősége legyen a német nyelvű kommunikációra. A tanárnő szervezésében több ízben töltöttek felejthetetlen napokat az iskola diákjai Ausztriában és Németországban. Ezeken a tanulmányi kirándulásokon az idegenforgalmi látványosságok megismerésén túl cél volt a népismereti tudás megszerzése és a német nyelv gyakorlása is.

Az Arany Rozmaring Díjat a német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenység elismerésére alapította a szervezet és először 2010-ben adták át. A korábban díjazottak: Racskó Steffi, Kovácsné Váraljai Klára, Pintér Anikó, Schämer Imréné, Szabadi Jánosné, Horváthné Miszlai Katalin, Roger Schilling Zenekar, Jillingné Weisz Julianna.