Két tehetséges diákot díjazott az egyesület

A Paksi Vak Bottyán Gimnázium Öregdiákjai Egyesületének közgyűlésén átadták a dr. Tarisznyás Györgyi-díjat, amelyet minden esztendőben két tehetséges diáknak ítélnek oda. A civil szervezet elismerését humán tudományok kategóriában idén Nagy Veronika 12. H osztályos tanuló érdemelte ki, reáltudományok kategóriában pedig Hermán Judit 10. A osztályos diák nyerte el.

A két díjazott, Nagy Veronika (b.) és Hermán Judit (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A két díjazott, Nagy Veronika (b.) és Hermán Judit (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Nagy Veronika kitűnő tanuló, feladatait maximálisan teljesíti, tevékenysége az évek során igen sokrétű volt. Német nyelvből és matematikából is komoly versenyeredményei vannak, de a legkiemelkedőbben latinból teljesített. Az elmúlt tanévben latin nyelvből az Országos Középiskolai tanulmányi Verseny (OKTV) 2. fordulójába jutott, a Hyperión Országos Tanulmányi Versenyen a 14. helyen végzett, a regionális szépkiejtési versenyen pedig 3. lett. Idén az Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyen döntőbe jutott, a Hyperión versenyen 8. helyezést szerzett, majd megnyerte a VIII. Regionális latin nyelvi kiejtési versenyt. Német és angol nyelvből középfokú nyelvvizsgája van. Mindemellett zongorázik és tagja az iskolai kórusnak. Rendszeresen részt vett a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken. Sportol, önkéntes munkát végzett a 2017-es FINA vizes vb-n, iskolai műsorok rendszeres szereplője, az Erasmus-program, valamint a Kutatók napja elnevezésű program tevékeny résztvevője.

Hermán Judit az elmúlt és az idei tanévben is a gimnázium legeredményesebb diákja. Kitűnő tanuló, szorgalma példás, munkája mindig alapos. Gyorsan, logikusan gondolkodik, azonnal látja az összefüggéseket, szabályszerűségeket, jól alkalmazza az iskolában tanultakat. Sok versenyen indul és jól is teljesít a tesztversenyeken, például megyei 1. helyezést ért el a Zrínyi Ilona matematikaversenyen és a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen, de szépen helytállt a 3-4 órás, a feladatok részletes megoldását igénylő versenyeken is. Kiváló teljesítményt nyújtott a Mikola Sándor fizikaversenyen vagy a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen is. Sokoldalúságát mutatja, hogy a reál tantárgyak mellett latin és anyanyelvi versenyeken is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. A pécsi Hyperión versenyen országos 6., az Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyen országos 2., a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen országos 3. helyezést ért el. Az iskola és az osztály közösségi programjainak aktív résztvevője.