Spanyol erőműveket látogatott meg a TEIT küldöttsége

A Paks környéki települések polgármesterei Spanyolországban. Fotó: TEIT
A Paks környéki települések polgármesterei Spanyolországban. Fotó: TEIT

Egy működő és egy leszerelés alatt álló atomerőműben jártak, az érintett önkormányzatok vezetőivel találkoztak a TEIT települések polgármesterei spanyolországi szakmai útjuk során.

Gáncs István alelnök, Tengelic polgármestere azt mondta, a spanyol energiaellátásban fontos szerepet játszik az atomenergia, de nemcsak ezt szólt amellett, hogy tanulmányútjuk célpontja legyen az idén, hanem az is, hogy Spanyolországban van a Nukleáris Létesítmények Körüli Önkormányzatok Európai Szövetsége, a GMF központja, ennek köszönhetően jó szakmai kapcsolat alakult ki a hasonló helyzetű spanyol önkormányzatokkal.

Elsőként a Barcelona közelében lévő Vandellós Atomerőművet látogatták meg a polgármesterek. Az egyes blokk leszerelés alatt van, az épületek jelentős részét elbontották, a kis és közepes aktivitású hulladékokat elhelyezték egy nemzeti hulladéktárolóban – vázolta Gáncs István. A TEIT alelnöke kiemelte, hogy kulturált, felügyelt módon zajlik a leszerelés. A nagy aktivitású hulladékokat még átmenetileg az erőmű területén tárolják, és a tervek szerint később egy központi tárolóba helyezik majd el. A delegáció – mint az alelnök hozzátette – az erre vonatkozó nemzeti stratégiáról is kapott tájékoztatást.

A tanulmányút második állomása a Cofrentes Atomerőmű volt Valencia közelében. Az itt működő 1000 MW-os forralóvizes atomerőmű az országos termelés 3%-át biztosítja. Az elmúlt évtizedben a tulajdonos Iberdola cég jelentős összeget fordított a létesítmény biztonságának és hatékonyságának növelésére előkészítve az atomerőmű üzemidejének 20 éves meghosszabbítását. A TEIT delegációját a látogató központban fogadták, ahol évente több ezer látogató fordul meg.

Gáncs István azt mondta, ahogy a magyar, úgy a spanyol társadalmi kapcsolattartás is például szolgálhat. A nukleáris létesítmények környezetében lévő települések előre tervezhető módon, adók formájában jutnak forráshoz, ezen felül a nukleáris létesítmények üzemeltetői civil szervezeteket, egyéb kezdeményezéseket is támogatnak. Az önkormányzatok hasonlóképpen, mint Magyarországon a TEIT, részt vállalnak a kommunikációban, tájékoztatásban.

A látogatás során fogadta a magyar delegációt Mariano Vila d’Abadal, a GMF főtitkára és Alfons GArcia, Vandellos polgármestere is.