Jó tudni: a mustgáz veszélyeiről

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Az ősz a szüret, a borkészítés időszaka, ilyenkor minden évben előfordul mustgáz okozta mérgezés, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők, hívja fel a figyelmet közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ha forr a must, az erjedés közben – már viszonylag csekély erjedő anyagból is igen nagy mennyiségű – szén-dioxid szabadul fel, amit a köznyelv csak mustgázként emleget. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé tölti ki a teret, és szorítja ki a levegőt, ezért aki mustgázzal telített helyiségben van, oxigénhiányos állapotba kerül, ami szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat. Azonban a szén-dioxidnak nem az az egyetlen hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből, bizonyos koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, aminek jelei a szédülés, a hányinger, illetve a mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a mustgáz okozta pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők. Közismert a gyertyás módszer. Ennek alkalmazásánál fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben vigyék, hanem egy rúdhoz rögzítve, térdmagasságban maguk előtt tartva. Ha a gyertya lángja kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a helyiségben, és azonnal el kell hagyni azt. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy ennek a módszernek az alkalmazásakor is nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanis ha a gyertya elalszik, akkor már az illető többnyire már belélegzett annyi szén-dioxidot, amitől elveszítheti az eszméletét, elég egyetlen mély szippantás, ami megüli a tüdőt.

A legjobb védekezés ha a gazdák alaposan kiszellőztetik a járatokat, ventillátort alkalmaznak, illetőleg gázérzékelőt szereltetnek fel, ami nem igényel nagy ráfordítást.

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és eközben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. A gázálarc, gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.