Sajtóbeszélgetésen tájékoztattak a Mezőföldvíz Kft. aktualitásairól

Sajtótízóraira invitálta a paksi média munkatársait a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft., ahol a társasággal kapcsolatos aktualitásokról, így egyebek mellett a tervezett törzstőke-emelésről is beszélt Csapó Sándor ügyvezető igazgató a társaság székhelyén.

Már a 2013-tól megjelenő költségelemek, illetve az ezekhez társuló rezsicsökkentés is olyan plusz terhet jelentett a víziközmű-szolgáltatásban, ami eléri a szolgáltató éves árbevételének 30 százalékát – tájékoztatta a média munkatársait kötetlen sajtóbeszélgetésen Csapó Sándor, a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft., ügyvezető igazgatója. Az elmúlt években másodlagos bevételekből tudták ezt a hiányt pótolni, 2018-ban azonban megjelentek újabb extra költségek, mint például a minimálbér emelkedéséhez kapcsolódó kötelező béremelések, a villamos energia díjemelés, amely mintegy 100-120 millió forint plusz kiadást jelent. Ezt a cég már nem tudja kigazdálkodni, ezért fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz, hogy tőkeemeléssel járuljanak hozzá a víziközmű szolgáltatás működőképességének fenntartásához.

Már a kft. májusi taggyűlésén is napirenden volt ez a kérdés. Akkor a tag önkormányzatok polgármesterei nem fogadták el az emelésről szóló javaslatot, és polgármesterekből, felügyelőbizottsági tagokból eseti bizottságot hoztak létre. A bizottság az illetékes minisztereknek petíciót nyújtott be a vízművek nehéz helyzetével kapcsolatosan, és javasolta, hogy az állam tegyen intézkedést a helyzet javítása érdekében. A beadványra egyelőre nem érkezett válasz.

Kidolgoztak egy arányosítási képletet, mely alapján a kft. által igényelt 110 millió Ft törzstőke-emeléshez minden településnek a rá mérvadó összeggel, Paksnak 28,8 millió Ft-tal kellene hozzájárulnia. A Mezőföldvíz Kft. november 5-re hívta össze azt a taggyűlést, ahol a tulajdonos települések önkormányzatainak az újonnan kidolgozott törzstőke-emelési javaslatról dönteniük szükséges.

Csapó Sándor a sajtóbeszélgetésen arra is kitért: több téves információ kering a településeken arra vonatkozóan, hogy a vízszolgáltatással kapcsolatban mi a feladata az önkormányzatoknak és mi a víziközmű társaságnak. Valójában a víziközmű-szolgáltatók az üzemeltetésért és a karbantartásért felelnek, ezek költségeit állják, míg a tulajdonos önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a forrást a meglévő vezetékek pótlására, illetve az új beruházásokra.

Megtudhattuk azt is: Pakson jelenleg a szokásos éves rekonstrukciós munkálatokat végzik a szakemberek – műszaki objektumok, szivattyúk, tűzcsapok cseréjét, néhány helyen vezetékcserét – év végére ezeket befejezik. Az ügyvezető a legfontosabbnak azt tartja, hogy áttegyék egy másik nyomvonalra a Sentab töltővezetéket, mert ez jelenti a legnagyobb vízellátási kockázatot a városban.