A határon túli magyar területeken is jelentősége lehet a paksi beruházásnak

Potápi Árpád János államtitkár. Forrás: hargitatv.ro

Nemcsak idehaza, a határon túli magyar területeken is jelentősége lehet a paksi beruházásnak. A miniszterelnökség 2015 óta dolgozik azon, hogy a Kárpát-medencei magyarlakta területek középiskoláit alkalmassá tegyék arra, hogy szakembereket képezzenek Paks II. számára. Erről Potápi Árpád János államtitkár Tolna megye és Hargita megye közös konferenciáján, Csíkszeredán.

A Tolnatáj Televízió beszámolója szerint a Hargita megyei és Tolna megyei szakemberek a lehetséges kapcsolódási pontokat keresték különböző szakterületeken. Az egyik ilyen Paks II. projekthez kapcsolódó szakemberképzés. A nemzetpolitikai államtitkárság már négy éve dolgozik azon, hogy erősítse a külhoni szakképző iskolákat. Potápi Árpád János államtitkár azt mondta, arra törekszenek, hogy nemcsak Erdélyben, hanem a Kárpát-medence többi részén is alkalmassá tegyék a szakképzőket arra, hogy egyre több szakembert tudjanak a paksi építkezéshez biztosítani a következő években.

Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület igazgatója szerint ugyanazokkal a problémákkal küzd az erdélyi, illetve a román rendszer is, mint a magyar: a diákok többsége gimnáziumba akar menni, a szakképzésbe nagyon nehezen tudják becsábítani a gyerekeket. A cél az, hogy ezen változtassanak.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy nem az az elsődleges cél, hogy a külhoni magyarok hazájukat elhagyva boldoguljanak. Paks II. lehetőséget biztosíthat azoknak, akik már elmentek esetenként jóval távolabbi, többségében nyugat-európai, országokba, hogy közelebb kerüljenek az otthonukhoz. Erről Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke beszélt a Tolnatáj Televíziónak. – Számunkra kihívás és egy nagy lehetőség, hogy a Magyar Kormány a paksi fejlesztésnél akár lehetőséget tud teremteni arra, hogy a nyugatabbra, a nyugati országokba elszakadtak számára egy jól fizető munkahellyel a szülőföldhöz közelebb kerüljenek. És ugye ez egy tízéves projekt. Tíz év után várhatóan már sokkal könnyebb lesz hazaköltözni azoknak, akik ma sajnos távol kell megkeressék a napi kenyeret – mondta.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy Süli János tárca nélküli miniszter munkatársai dolgoznak azon, hogy minél több külhoni magyar kaphasson munkát a paksi építkezésen, de a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága is segíti ezt a munkát.