Pályázati támogatás Lussonium fejlesztésére

A Tudással a Jövőért Alapítvány Kuratóriumának elnöke Rendeczky Lajosné tájékoztatása alapján a TOP-1.2.1-15-TL1-pályázat keretében „A Dunaföldvár-Bölcske-Madocsa-Dunakömlőd térségi turisztikai termékcsomag” közel 300 millió forint támogatásban részesült. A program keretében a négy településen turisztikai, ökológiai és régészeti, műemlékvédelmi beruházások valósulhatnak meg.

Paks Város Önkormányzata a Dunakömlődön található Lussonium római kori romkert rekonstrukciójára, a madocsai önkormányzat a Dunapart fejlesztésére, Dunaföldvár városa pedig a helyi KRESZ-park felújítására és kisebb turisztikai beruházásokra nyert támogatást. Ugyancsak támogatott lett Bölcskén a Bölcskei Haladás Alapítvány sonkaérlelő és bormúzeum kialakítására, a Tudással a Jövőért Alapítvány pedig a Szentandrás pusztán található, a Katolikus Egyház tulajdonát képező Jézus Szíve kápolna felújítására, valamint a kastély parkjában talált kelta házakkal kapcsolatos régészeti munkálatokra beadott igény. A program fontos eleme, hogy kizárólag ökoturisztikai fejlesztések valósíthatóak meg a támogatásból. Lussonium és a Szent András kastélybeli beruházások régészeti védelem alatt álló területeken, a madocsai program Natura 2000 területen, a kápolna rekonstrukció országos védelem alatt álló műemléken valósul meg.

A másik és legalább ennyire fontos feltétel, hogy az egyes pályázók működjenek együtt egymással a fejlesztésekben és a programjaikban is. A fejlesztendő terület fekete folt Magyarországon turisztikai szempontból. Fontos célkitűzés, hogy ezen változtassanak közös erővel. A pályázat keretében a térségre közös marketingtervet és egymásra épülő programokat alakítanak. Feltett szándékuk, hogy a Déli Dunakanyar (a Duna Dunafölvár-Bölcske-Madocsa-Dunakömlőd-Paks települések között végig futó íve) bekerüljön a jelentős turisztikai programok közé. A program résztvevői konzorciumot hoztak létre, melynek vezetője a Tudással a Jövőért Alapítvány, a program szakmai vezetője Belasics Edit, a projektzárás 2020. december 31., kaptunk tájékoztatást a Paksi Polgármesteri Hivataltól.

Lussonium a római birodalom dunai limes-szakaszának egyik állomáshelye volt Pannoniában. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Lussonium a római birodalom dunai limes-szakaszának egyik állomáshelye volt Pannoniában. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal archív