2020 őszén elkezdődhet az új Duna-híd építése

Fotó: Látványterv

Már jövő év őszén elkezdődhet a Paksot Kalocsával összekötő Duna-híd építése. Erről a Magyar Építők oldala írt Font Sándor országgyűlési képviselő nyilatkozatára hivatkozva. Eszerint Font Sándor azt mondta, miután kiemelt állami beruházássá nyilvánították a projektet, a munkálatok első része már 2020 őszén elkezdődhet.

A képviselő a közösségi médiában számolt be dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral folytatott tárgyalásáról. – Innentől a tervezett folyamat a következő: augusztus-szeptember környékére elkészül a kivitelezői tenderterv, és megindul a kivitelező közbeszerzés útján történő kiválasztása. Ez kb. 6-9 hónap, annak függvényében, hogy lesz-e a győztes ellen a vesztes fél részéről jogorvoslat. Tehát 2020 április-július között már lesz kivitelező, és onnantól jöhet a nyilvánosság számára is látványos szakasz. A szerződés megkötése és a terület birtokbavétele után szeptember-november környékén megkezdhetik a fizikai kivitelezést, ami a Dunán a cölöpözéssel fog kezdődni. Ha minden jól halad – és a Duna vízállása nem tréfálja meg a kivitelezőket –, akkor 2022 második felében guríthatjuk a hordót! – fogalmaz a képviselő.

A Magyar Építők emlékeztet rá, hogy a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő átvette az átkelő és a kapcsolódó létesítmények építési engedélyét. Mint írják, a tervezők közlése szerint az 1133 méter hosszú híd (az eredeti kiírás szerint 1080 méter lett volna) egy 2×1 sávos, 90 kilométer óránkénti sebességet biztosító kapcsolatot fog létesíteni Paks és Kalocsa között. A kétoldali ártéri hídrészek acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd pedig hibrid (beton és acél) szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet majd meg a híd. Az átkelő 12 támaszon fog állni, kialakításánál pedig ügyelnek arra, hogy a Dunán zajló kereskedelmi forgalmat ne gátolják. A legkisebb hajózási szélességet 180 méteresre tervezik.

A beruházásban az új híd az 512-es utat (Kalocsa nyugati elkerülőjét) köti össze a Duna túlpartján futó M6-os autópályával, melynek során 11 kilométernyi 2×1 sávos új útszakaszt is átadnak a Duna nyugati oldalán. Emellett még Paks és Gerjen között is fejlesztik a helyi infrastruktúrát: 9,6 kilométernyi új útszakaszt építenek fel.

A NIF közlése szerint az építkezés megkezdését még két lépés előzi meg: a projekt építésére szánt forrásokat el kell különíteni a költségvetésből, illetve le kell folytatni a tényleges kivitelezői közbeszerzési eljárást is. Ezt követően a híd építését elvállaló cégnek, vagy konzorciumnak 26 hónapja lesz felépíteni a több mint 1 kilométer hosszú átkelőt.