Kihirdette a nyertes pályázatokat a JETA

Csaknem kétmilliárd forint önkormányzati fejlesztési támogatás megítéléséről határozott a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA). Az első pályázati forduló eredményeit Dusnokon tartott kuratóriumi ülésén hirdette ki az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott szervezet.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja. Az alapítvány már 9 éve dolgozik a térségben jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. A szervezet fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

2018-ban a JETA ismét pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökséghez, 3 milliárd forint összegre. A pályázat szakmai programjában bemutatásra kerültek a fejlesztési célok, amelyek a korábbinál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek. A pályázat pozitív elbírálásban részesült. A támogatási szerződést Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget irányító miniszter látta el kézjegyével.

Az alapítvány 2018-ban megjelent felhívására 155 önkormányzati pályázat érkezett, közülük 139 részesült támogatásban. A kuratórium Dusnokon tartott ülésén az érintett körzet polgármestereinek jelenlétében hirdették ki az 1 milliárd 960 millió forint támogatásról szóló első pályázati forduló nyerteseit. Ennek keretében lehetőség nyílik 16 gyermekintézmény, 14 művelődési ház, tájház és sportlétesítmény felújítására. A szekszárdi és a kalocsai kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani. Járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak 16 településen, 6 településen új szálláshelyek létesülnek. Az alapítvány támogat emellett 39 települési nagyrendezvényt, továbbá a helyi fejlesztések előkészítését szolgáló 24 tervezési munkát. A nyertes pályázatok között szerepel orvosi rendelők felújítása, kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása és egyházi ingatlanok felújítása. Pakson új mozi létesítésére, valamint a Szent Vendel kápolna felújításának tervezésére biztosít forrást az alapítvány pályázati támogatása.

A kuratóriumi ülésen közzétették a második fordulós pályázati felhívást is 1 milliárd forint támogatási összeggel. A kedvezményezett települések önkormányzatai 3 pályázatot nyújthatnak be többek között közösségi épületek energia-racionalizálására, helyi építészeti értékek megóvására és pályázati önrész kiváltására, tervek készítésére 2019. június 28-ig.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány új pályázati felhívása és a nyertes pályázatok listája megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.