Négy évtizede működik a Paksi Bóbita Bölcsőde

Negyvenéves lett a Paksi Bóbita Bölcsőde, amit három nap alatt négy programmal ünnepeltek meg. A programsorozat nyitányaként családi napot tartottak, ahova a jelenlegi bölcsődéseket várták szüleik kíséretében. A kínálatban légvár, arcfestés, kézműves foglalkozások szerepeltek, volt Sünizene és fellépett az EccPecc gyermekzenekar, a felhőtlen játék közben minden bizonnyal jólesett egy-egy szelet a születésnapi tortából.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A következő állomás a nosztalgia délután volt, ahova egykori bölcsődéseket és az eltelt évek alatt nyugállományba vonult kollégákat invitálták meg. Utóbbiak táborához tartozik Hornyák Istvánné, aki azt mondta, hogy nagyon készült erre a találkozóra, és a bölcsődére is kíváncsi volt, mert legutóbb tavalyelőtt járt itt nagymamaként. Kiemelte, hogy összetartó, jó csapattal dolgozott együtt, mindig jó volt a hangulat, és hogy szerinte nehéz, de hálás szakma az övék. Lukácsi-Magyar Melinda, az intézmény vezetője azt mondta, hogy a negyven év alatt az alapvető feladatuk, azaz a nevelés, gondozás nem változott, de folyamatosan igazodtak a kor elvárásaihoz és a szülők igényeihez. A jelenlegi kollektíva fiatal, a munkatársak nagy része nem régóta van itt, illetve pályakezdő fiatal. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy a paksi bölcsőde jelenleg teljes kihasználtsággal működik, így száznégy gyermekkel foglalkoznak a kisgyermeknevelők.

A szélesebb körnek szóló programok után szakmai napot tartottak a jubileum alkalmából a Prelátusban, amelyre meghívták a hallgatóság soraiba a jelenlegi és volt munkatársakat, a társintézmények vezetőit és a fenntartó képviselőit. A megjelenteket Péterné Iker Ivett, a Paksi Polgármesteri Hivatal osztályvezetője köszöntötte, beszédében hangsúlyozta a paksi bölcsőde szerepének fontosságát és az önkormányzat törekvéseit az intézmény bővítésével kapcsolatban.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az előadások sorát A bölcsődei ellátórendszer helyzete napjainkban címmel Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke nyitotta. Újságírói kérdésre úgy összegzett, hogy a magyar bölcsődei ellátás soha nem látott fejlesztéseken ment keresztül, nagyon komplex fejlesztéseken, a kormány minden területre kitérően fejlesztette a bölcsődéket, legyen ez férőhelybővítés, elérhetőség kistelepüléseken, struktúraváltás, képzés, finanszírozás, és a bérezés is javulni fog. Az utóbbi öt-hat évben történt fejlődéshez hasonló soha azt megelőzően nem volt tapasztalható – fogalmazott. Az előadások sorában szó volt még Az élményközpontú zenei nevelés lehetőségeiről a bölcsődében, a téma előadója dr. Asztalos Kata, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa volt, aztán Korszerű szemlélet a kisgyermeknevelésben címmel dr. Komlósi Ákos, c. főiskolai docens, neveléslélektani tanácsadó, majd Szemléletváltozások a magyar bölcsődék történetiségében címmel Laszlóczki Józsefné, bölcsődei szaktanácsadó tartották meg előadásukat. A szakmai napot zenével színesítették Cseke Klára közreműködésével, és volt ételkóstoló a bölcsődei étlapról. A jubileumot zártkörű bállal is megünnepelték.