Az eperről szól a következő Spájz

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com

Az eper lesz a következő, június 1-jén rendezendő Spájz vásár főszereplője. A 9-től 14 óráig tartó rendezvényen több újdonság is vár a látogatókra. Első alkalommal rendeznek be juice bárt, ahol Badics Viktor mixer, az Erzsébet Nagy Szálloda munkatársa várja különböző epres frissítőkkel és többfajta gyümölcsös smoothie-val a vevőket.

Teljesen megújul a Spájz játszóháza is, itt debütál ugyanis az Ökocsiga játszóház 2019-es újdonsága, a kemencés parasztudvar. A tíz fából készült egyedi utazóláda kinyitásuk után játékká, különböző állomásokká változnak. A parasztudvarban csodálatosan kidolgozott, egyedi dekorációkkal a régi világ már-már elfeledett elemeit fedezhetik fel a résztvevők. Búzát őrölhetnek egy igazi, az 1800-as években készült kalocsai kézi malommal. A gasztroplacc mellett a háztáji állatokat is megismerhetik a kicsik az ingyenes játszóházban, az Erzsébet Nagy Szálloda Teller termében.

Mivel az idei év második Spájz piacán a sokak által kedvelt eperé lesz a főszerep, minden az epres tematikára épül: lesz epres csoki, szamócapálinka, epres joghurt és többek között szedresi epertermelő vár mindenkit a helyszínen. Az epres standok és termékek között epertérkép segíti majd az eligazodást. Az epres különlegességek mellett természetesen a megszokott széles kínálattal várják a látogatókat: termelői lekvárok, szörpök, biotojás, friss és füstölt húsok, sajtok, borok, kerámiák, fa és bőr használati tárgyak, mézkülönlegességek, savanyúságok landolhatnak a kosarakban.

Helyszíni eperlekvár-befőzés is lesz, és a szálloda finom epres különlegességekkel készül a programra: lesz a kávézóban epertorta és fagyos epres desszertek is, a Spájzon Nagyszokoly sátránál készül majd az eperlekvár, amit természetesen meg is lehet kóstolni.

Nyereményjáték is lesz, finomabbnál finomabb termelői termékekből összeállított ajándékcsomagok találnak gazdára. A részvételhez a helyszínen kihelyezett nyerőcetliket kell kitölteni és bedobni a gyűjtőládába. Aki elfárad a vásári forgatagban, a Raklap Bútor Paks kiülőin pihenhet meg, és a népszerű Box Büfé standjánál csillapíthatja éhségét, szomját.

A program szervezője az Agrongineer Bt., a Spájz főtámogatója a PIP Nonprofit Kft. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.