Elhunyt dr. Molnár Klára

Dr. Molnár Klára. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív
Dr. Molnár Klára. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív

Elhunyt dr. Molnár Klára. Több mint 30 éven át látta el a paksi ötös körzet betegeit, gyógyító tevékenysége mellett a paksi református egyházközség aktív szolgálója volt, fáradhatatlan szervezője a közös alkalmainak, programjainak. 1994-től két cikluson át segítette az önkormányzati munkát, négy évig bizottsági tag, ugyanennyi ideig önkormányzati képviselő volt. Az orvosi kamarában is szerepet vállalt. 2006-ban tevékenységét Pongrácz Sándor-díjjal ismerte el a város, 2014-ben pedig a doktornő volt a Paksi Iparos és Vállalkozói Kör Lussonium-díjának kitüntetettje. Midnig azt mondta, hogy számára az igazi elismerés a betegek szeretete.

A Paksi Hírnök 2014. november 14-i számában, a Jó napot, mi újság? sorozatunkban írtunk róla, beszélt életéről, munkájáról annak apropóján, hogy akkor vonult végleg vissza.

A doktornő akkor elmondta, hogy a háziorvosi munka igazolta minden korábbi elképzelését. Rengeteg bizalmat kapott a betegektől, ami gyakorta addig terjedt, hogy magánéleti kérdésekben is megkérdezték, vagy jóváhagyását kérték a szakorvos által javasolt kezelésről. – Egy háziorvos nagyon közel kerül az emberekhez, nagyon sok mindent tud róluk, a családjukról. A betegség csak egy periódus, de egy háziorvos végigkíséri betege életét. Ez persze néha fájdalommal, kudarccal is jár, de sokkal több a szép pillanat – mondta. Hogy mégis mi a szép ebben a munkában? Elgondolkodva sorolta: a betegek felé irányuló szeretete, a hűség és a bizalom. A betegek iránt érzett felelősség. Sőt még az érzés is, hogy szükségük van rá, hogy tőle várják a segítséget.

A doktornő akkor már beteg volt. Azt mondta: Kapaszkodom és küzdök, hogy túléljem. Amikor kiderült, hogy milyen rossz a helyzet, azért imádkoztam, hogy még át tudjam adni a munkámat. Első alkalommal meg voltam győződve, hogy meggyógyulok. Amikor megtudtam, hogy mégsem így van, nem estem kétségbe. Elfogadom, nem félek, nagy békesség van bennem.

Dr. Molnár Klára temetése június 22-én 11 órakor lesz a paksi református gyülekezet Virág utcai temetőjében.