Indul a szúnyoginvázió elleni küzdelem

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Kőszegi Dániel, a Noxious Kft. ügyvezető igazgatója (j.) a szúnyoggyérítésről tájékoztatnak. Fotó: Molnár Gyula/Paksi
Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Kőszegi Dániel, a Noxious Kft. ügyvezető igazgatója (j.) a szúnyoggyérítésről tájékoztatnak. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Megkezdik Pakson a szúnyoggyérítést – mondta el sajtótájékoztatón Szabó Péter, Paks polgármestere és Kőszegi Dániel, a Noxious Kft. ügyvezető igazgatója. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzatnak fontos a lakosság komfortérzetének megtartása, így az államilag, a katasztrófavédelem által végzett évi két gyérítésen felül a város saját forrásából plusz irtásokat is beiktat a Dunakom Zrt. megbízásából, a Noxious Kft. közreműködésével. – A gyérítés során nem érintik valamennyi utcát, ám a vegyszer a szél útján mindenhova eljut majd – ezt már Kőszegi Dániel mondta. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a méhészeket már értesítették a beavatkozás időpontjáról, a lakosságnak különösebb tennivalója nincs, a Coratrin nevű szer az emberekre és a melegvérű állatokra nem veszélyes.

Emellett a katasztrófavédelem megbízásából légi szúnyoggyérítés lesz az önkormányzat illetékességi területén június 18-án a napnyugtát megelőző másfél órában, rossz idő esetén a rákövetkező két napban. A paksi atomerőmű területén – mintegy ötven hektáron – a társaság által megbízott cég június 14-én este 22 és 15-én 3 óra között melegködképző generátor segítségével végez szúnyoggyérítést.

Szabó Péter, Paks polgármestere arról is tájékoztatott, hogy Paks részt vesz a biológiai lárvairtási programban, az önkormányzat szerződést köt a Noxious Kft.-vel. A cég ügyvezetője, Kőszegi Dániel, aki egyben a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy vállalkozásával a Duna mentén dolgozik, a biológiai szúnyogirtást, azaz a lárvák elpusztítását szeretné szélesebb körben bevezetni. 90 km hosszan a Duna közép- és alsó szakaszainál már feltérképezték azokat a helyeket, amelyek kedveznek a szúnyogok szaporodásának. Terveik szerint később, akár a katasztrófavédelem bevonásával ezeket kezelik majd, a környezetre nem káros biológiai szúnyoglárvairtó szerekkel. A szakember kiemelte, hogy a lakosság is nagyban hozzájárulhat a sikeres védekezéshez a házi vízelvezető-rendszer tisztántartásával, az esővíztároló hordók lefedésével, és azzal is, hogy sehol az udvaron nem hagyja összegyűlni a vizet. Az udvarokban szaporodó, vízfelszínre petéző fajokra ugyanis jellemző, hogy csak néhányszáz méterre távolodnak el kikelésük helyszínétől – hívta fel a figyelmet a szakember.

A lakosság is sokat tehet a szúnyogok ellen. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A lakosság is sokat tehet a szúnyogok ellen. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök