Szabó Péter: A Városháza most már üde színfoltja Paksnak

– Negyven évvel ezelőtt kapott városi rangot Paks, amely évforduló áthatja az idei esztendőt, rendezvényeinket. Szép ajándék, hogy küllemében teljesen megújult a Városháza épülete, és immár nem szégyenfoltja, hanem üde színfoltja Paksnak – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere az épület energetikai célú rekonstrukciója projekt zárórendezvényén.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ahogy azt már megírtuk erre a célra még 2016-ban pályázott az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), és 209 millió forint támogatást nyert. Ezt követően többször módosították a terveket, és a végleges műszaki-szakmai tartalommal a beruházás értéke 284 millió forintra módosult. A hiányzó összeget saját költségvetéséből biztosította a város. Februárban megtörtént a szerződéskötés, a kivitelező T–BUILD Építőipari és Kereskedelmi Kft.-vel. Ahogy a kivitelezési szerződés aláírásakor elhangzott, átadása óta nem végeztek az épületen nagyobb rekonstrukciót, az eltelt több mint három évtized alatt leromlott az állaga, már nem felelt meg a kor követelményeinek. A februárban megkezdett munkálatok során kicserélték a külső nyílászárókat, árnyékolókat tettek fel, homlokzat- és tetőszigetelés készült, termosztatikus radiátorszelepeket szereltek fel, valamint plusz napelemeket helyeztek el a tetőn, és az épület körül lévő járda is megújul. A kivitelezés a 2019. augusztus 31-i határidőre befejeződött.

A külsőleg megújult városháza-épület. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
A külsőleg megújult városháza-épület. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Köszönet illeti a kivitelezőt és a hivatalban dolgozó közel száz munkatársat is, hiszen a munkálatok idejére nem költözött ki a hivatal az épületből, folyamatos volt a munkavégzés, ügyfélfogadás – emelte ki Szabó Péter polgármester. Arról is beszámolt, hogy a külső felújítás után belül is javítanak az épület állapotán: a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól 30 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a vizesblokkok és a konyha felújítására, a földszinti mosdót bővítik is.

Süli János miniszter kérdésünkre azt mondta, nem lehetett már méltóképpen vendégeket fogadni, de esküvőt tartani sem a leromlott állapotú épületben, ezért itt volt a rekonstrukció ideje. Hozzátette ez azért is fontos volt, mert a Paks II. beruházás kapcsán várhatóan megnövekszik az ide látogató vendégek száma, ahogy az ügyfélforgalom is nagyobb lesz. Hozzátette, előreláthatóan 3-4 évig működik majd ebben az épületben a hivatal, majd más funkciót kap, hiszen a tervek szerint új városháza-épület készül majd a volt konzervgyár területén.

A városházaavató esten Szabó Péter polgármester mondott beszédet, majd Kovács Pál államtitkárral átvágták a szalagot. Ezt megelőzően gyermekműsorral várták a családokat az épület előtti térre, fellépett Tánci Fáncsi és barátai, majd Dobrády Ákos gyermekzenekara, a Kicsi Gesztenye Klub. A program az Irigy Hónaljmirigy koncertjével zárult.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

 

A paksi Városháza épületének történetéről:

A Tolna Megyei Népújság 1981. július 18-i számában megjelent cikk: „Paks új központjában megkezdődött a városi tanácsház építése: a felvonulás után hozzáláttak a cölöpalapok leveréséhez a Tolna megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói. Jelenlegi helyén nagyon zsúfolt körülmények között dolgozik a tanács, szükség van új épületre, és a további városfejlesztés is azt kívánja, hogy a tanácsi dolgozók megfelelő létszámban, jó feltételek mellett végezhessék munkájukat”. Aztán 1984. szeptember 7-én arról tudósítottak, hogy: „Tegnap délelőtt tíz órakor ünnepélyesen átadták a paksi Városi Tanács új székházát. […] Paks város tanácselnöke, Dallos Tibor köszöntötte a megjelenteket és röviden ismertette az új, korszerű épület építésének körülményeit. Elmondta, hogy a Tolna megyei Állami Építőipari Vállalat jó munkát végezve, határidőre átadta a negyvenmillió forintos költséggel felépült tanácsházát. […] Az eddig szétszórtan, három helyen dolgozó tanácsiak most korszerű körülmények között fogadhatják ügyfeleiket. A városi tanács épületében helyezték el 11 szervezet és állomás harminc munkatársát is. Az ünnepséget követően a vendégek megtekintették az épületet, melynek földszintjén összesen 17 helyiség és garázsok helyezkednek el. Az első emeleten további 26 helyiség és a vb-terem. A második emeleten 30 helyiség és a tárgyaló kapott helyet, a harmadik emeleten a tervtár és raktár, valamint még 14 iroda nyert elhelyezést. Újdonság lesz Pakson az ügyfélszolgálati iroda, mely egy komplex szervezeti egységet képez, ahol az ügyfelek a leggyakrabban fordulnak meg, és ami a lényeg, mindent egy helyen tudnak majd elintézni.”