Szenior örömtánc találkozó volt Pakson

A Radetzky indulóval nyitották meg a Tolna megyei szenior örömtánc találkozót, amit Pakson tartottak. Az eseményre többek között Dunaföldvárról, Bajáról, Bonyhádról, Szekszárdról és Tolnáról is jöttek vendégek, több mint százötvenen érkeztek az ASE sportcsarnokba. A találkozón dr. Kovács Antal köszöntötte az érdeklődőket, majd Csirmaz Szilvia, a szenior örömtánc magyarországi meghonosítója tartotta az első foglalkozást, amelyet több másik követett, más oktatókkal is.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A szenior örömtáncot Ilse Tutt, német tánctanárnő találta ki közel ötven évvel ezelőtt. Németországból indulva elterjedt a nyugati országokban, Magyarországon Csirmaz Szilvia honosította meg. Miután elvégezte Ausztriában az oktatói tanfolyamot, átvette az osztrák oktatói programot. Az első tanítói csoport 2017-ben végzett, jelenleg százhatvan képzett tanár van országszerte.

– A szenior örömtánc elsajátításához nem szükséges táncos múlt. Ez egy olyan közösségi, csoportos táncolási forma, amelynek során nagyon rövid, egyszerű koreográfiákat tanítanak az idős embereknek, igazítva a képességükhöz és szervezetük állapotához. A leghatékonyabb mozgásforma a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében – tájékoztatott Csirmaz Szilvia. Az oktató azt is elmondta, hogy ez a táncforma fejleszti a tájékozódó képességet, és a memóriát. Ebben a táncban nincs teljesítménykényszer, ugyanakkor a csoportokban új barátokra, közösségre lelhetnek a résztvevők. Szenior örömtánc csoportok országszerte működnek.

– Pakson 2018-ban alakult meg a csoport. A kezdetektől több mint harminc fővel azóta is aktívan működik. Hetente egyszer találkoznak a tagok, szerdánként 13.15-től a Csengey Dénes Kulturális Központ nagytermében – tudtuk meg Vida Károlynétól, a helyi csoport vezetőjétől. Az alkalmakra minden érdeklődőt szeretettel várnak.