Az alapítványi középiskolák élmezőnyében az ESZI

Ismét az alapítványi gimnáziumok élmezőnyébe került az ESZI. A HVG idén is elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A lap most megjelent számában közli a rangsorokat, illetve számos cikket, interjút a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról.

A lap középiskolai rangsorában a legjobb alapítványi iskola az idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola lett, a top ötbe két vidéki iskola került be: egy egri, illetve a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégium.

Ahogy az előző években, úgy idén is három fő szempont alapján állt össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

Azt is írja a lap, hogy a gyermekközpontúságukról híres alapítványi iskolák közül csak kettő került be a teljes palettát felölelő első százba, a versengés náluk ugyanis kevésbé hatja át az iskolát. A kiadványban arra is kitérnek, hogy „az intézmények közös jellemzője, hogy autonómiát élveznek, jogilag önállóan, az állami oktatási rendszertől elkülönülten működnek. Így nem véletlenül élik újabban második virágkorukat az egyre erősebb oktatási központosítás közepette.”

Az ESZI rendre a legjobbak között szerepel a HVG ranglistáján, de a Nők Lapja Iskolaválasztó kiadványában is előkelő helyen szokott szerepelni, 2017-ben például a legsikeresebb alapítványi fenntartású szakgimnáziumnak ítélték.

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Energetikai Szakgimnázium és Kollégium. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök