Megtartotta alakuló ülését Paks képviselő-testülete

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Megtartotta alakuló ülését a paksi képviselő-testület. A napirend elfogadását követően Bedecs Ferenc, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az október 13-i választás eredményét, majd letették hivatali esküjüket elsőként a képviselők, Pálmai Klára, Ulbert Sándor, Horváth Zoltán, Mezősi Árpád, Kudorné Szanyi Katalin, Barnabás István, Leber Ferenc, Spiesz József, Heringes Anita, Szabó Ferenc és Szántó Zoltán, majd Szabó Péter, Paks polgármestere, aki ezt követő beszédében megköszönte a paksiaknak a szavazáson való részvételt, a jelölteknek a vállalást, hogy a közösség érdekében megmérették magukat, és azok munkáját is méltatta, akik részt vettek a választás zökkenőmentes lebonyolításában.

– Örülök, hogy összeállt a testület és együtt tudjuk a munkánkat végezni. Paks az együttműködés városa, azért fogunk dolgozni, hogy jó legyen itt élni. Sikerült a Paksi Deák Ferenc Egyesülettel (PDF) olyan kompromisszumos megoldást találni, ami a város érdekét szolgálja, és a jövőben együtt tudunk majd tenni azért, hogy Paks fejlődjön – emelte ki a polgármester. Arról is beszélt, hogy a következő évtized az atomerőmű beruházásról fog szólni, azon leszünk, hogy ebből a paksiak is profitáljanak, élvezhessék előnyeit.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása is napirenden szerepelt. A rendelet felülvizsgálatára az önkormányzati választást követő szervezeti változások megalapozása miatt volt szükség. Az előterjesztést Barnabás István képviselő módosító indítványaival fogadták el, miszerint az írásos előterjesztéseket pdf formátumban, kereshető módon kell előzetesen megküldeni a képviselőknek, illetve valamennyi bizottsági ülés időpontjáról előzetesen írásbeli értesítést kell kapniuk.

Két alpolgármestert választott a testület. Szabó Péter polgármester társadalmi megbízatású alpolgármesternek Leber Ferencet, főállású alpolgármesternek pedig Szántó Zoltánt kérte fel, a testület tagjai titkos szavazással döntöttek előterjesztéséről. Leber Ferencet hét igen, három tartózkodás és kettő nem, Szántó Zoltánt hét igen, két tartózkodás és három nem szavazattal választották alpolgármesterré.

A testület döntött a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők és a bizottsági tagok illetményeiről is. Utóbbiak közül a testületi szakbizottságok nem képviselő, külső tagjai is letették a hivatali esküt a tanácskozáson. A bizottságok összetételét a polgármester ismertette, majd tizenegy igen és egy tartózkodás mellett a testület elfogadta a javaslatokat. (A grémiumok összetétele lentebb olvasható.)

Leber Ferenc alpolgármester az ülés után azt nyilatkozta, nagyon fontosnak tartja, hogy a képviselők harmonikusan tudjanak egymás mellett dolgozni, ne gátolják egymás munkáját. Kiemelte, különösen fontos, hogy ne akadályozzák az önkormányzati vállalatok, illetve a különböző területeken munkát végző társaságok munkáját, mert akkor nem fognak könnyen előre jutni.

– Olyan feladatok, kihívások állnak a város előtt, amik megköveteli tőlünk, hogy együttműködjünk mindenkivel, akik tenni szeretnének a városért, és akik ezeket a feladatokat meg szeretnék oldani – mondta szintén az ülést követően Szántó Zoltán alpolgármester.

– A város előtt álló feladatok miatt a képviselő-testületnek nagyon jól, egymás véleményét meghallgatva, kompromisszumokra törekedve kell együttműködnie – mondta el az ülés után Szabó Péter polgármester. Arról is beszélt, hogy a bizottsági struktúrán nem változtattak, viszont három bizottságban két-két fővel többen dolgoznak, mint az előző ciklusban, amit a rájuk váró munka indokol. Hozzátette, a bizottságokban helyet foglalók tapasztalataikkal, szakértelmükkel hatékonyan tudják segíteni a polgármester és a testület munkáját csakúgy, mint az alpolgármesterek.

Gazdasági bizottság
elnök: Ulbert Sándor (Fidesz-KDNP)
tagok:
Spiesz József (Fidesz-KDNP)
Barnabás István (PDF)
külső tagok:
Bunkóczi Roland (Fidesz-KDNP)
Hetzmann Albert (PDF)

Városépítő bizottság
elnök: Pálmai Klára (Fidesz-KDNP)
tagok:
Spiesz József (Fidesz-KDNP)
Ulbert Sándor (Fidesz-KDNP)
Kudorné Szanyi Katalin (PDF)
külső tagok:
Kovács István (Fidesz-KDNP)
Koleszár Norbert
Nagy Balázs (PDF)

Humánpolitikai bizottság
elnök: Ulbert Sándor (Fidesz-KDNP)
tagok: Szabó Ferenc (Fidesz-KDNP)
Mezősi Árpád (PDF)
Horváth Zoltán (PDF)
külső tagok:
Antóni Józsefné (Fidesz-KDNP)
Vábró József (Fidesz-KDNP)
Kiss Mária (PDF)

Jogi, ügyrendi, pénzügyi bizottság
elnök: Heringes Anita (PDF)
tagok:
Horváth Zoltán (PDF)
Pálmai Klára (Fidesz-KDNP)
Szabó Ferenc (Fidesz-KDNP)
külső tagok:
Ritter Zoltán (Fidesz-KDNP)
dr. Eigemann Műhelyi János (független)
Molnár József (független)

Dunakömlődi Településrészi Önkormányzat
elnök: Spiesz József (Fidesz-KDNP)
tagok:
Pálmai Klára (Fidesz-KDNP)
Szabó Ferenc (Fidesz-KDNP)
külső tagok: jelölőgyűlés dönt

Külső Városrészek Településrészi Önkormányzat
elnök: Spiesz József (Fidesz-KDNP)
tagok:
Pálmai Klára (Fidesz-KDNP)
Horváth Zoltán (PDF)
Mezősi Árpád (PDF)
Barnabás István (PDF)
külső tagok: jelölőgyűlés dönt