Népszerű a Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Kétszeres volt a jelentkezés a Paks II. Akadémia keretében induló szakmérnök képzésre a Dunaújvárosi Egyetemen (DUE). Az intézmény kész kivenni a részét nemcsak a felsőfokú képzettséggel rendelkező szakembergárda megalapozásában, utánpótlásában, hanem a középszintű szakemberképzésben is. Erről az egyetem rektora, dr. András István a tudomány hetét megnyitó szakmai napon, sajtótájékoztatón beszélt. Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón, majd azt követően a plenáris ülésen is hangsúlyozta: úgy kell összeállítani az ország energiakosarát, hogy garantálja az ellátásbiztonságot és túlnyomó részben karbonmentes legyen.

A képen (b.-j.) Kovács Pál államtitkár, dr. András István rektor és dr. Galambos Dénes miniszteri biztos. Fotó: Paks II. Zrt.
A képen (b.-j.) Kovács Pál államtitkár, dr. András István rektor és dr. Galambos Dénes miniszteri biztos. Fotó: Paks II. Zrt.

Szakmai nappal, plenáris és szekcióülésekkel kezdődött a tudomány hete a Dunaújvárosi Egyetemen. A IV. East-West konferencia idei fókuszába a karbonmentes energiatermelést helyezték, amelyről a Paksi Atomerőmű, a Paks II. projekt és a Roszatom képviselői is beszéltek.

Ezt megelőzően a DUE könyvtárában tartott sajtótájékoztatón dr. András István rektor beszélt arról, hogy az egyetem stratégiai partnere a karbonmentesen termelő Paksi Atomerőműnek és a Paks II. Zrt.-nek. Felidézte, hogy egy éve hozták létre a Paksi Kompetencia és Kutatóközpontot közösen, Süli János miniszter közreműködésével. – Ez egy olyan jelzés a külvilág felé, ami félreérhetetlenül jelzi, hogy számít ránk Paks most és a nagy beruházásban is – fogalmazott a rektor. Azt mondta, az egyetem képzési portfóliójában ennek egyre markánsabb jelei vannak. Igaz ez az atomenergetikai szakmérnök képzés bevezetése miatt, de a gépészmérnök és anyagmérnök képzésben is tetten érhető az a trend, ami a paksi fejlesztéseket hivatott szolgálni.

Dr. András István azt mondta, a Paks II. Akadémia keretében szervezett atomerőmű üzemeltetési szakmérnök képzés húsz ösztöndíjjal támogatott helyére kétszeres volt a jelentkezés, így minőségi válogatást követően magas színvonalú képzés indult el. – Ezen kívül tudatos fejlesztésekkel készülünk a Paks II. beruházásra, ami az anyagmérnök és gépészmérnök szakon, a roncsolásmentes anyagvizsgálatban jelenik meg és hozzá tud járulni nemcsak a felsőfokú szakembergárda megalapozásához, utánpótlásához, hanem – azt gondoljuk – dolgunk van a szakemberképzés terén is. Örömmel állunk a hegesztőképzés szolgálatába, és azokat a szakmákat is szívesen képezzük, amelyekhez az infrastrukturális háttér adott, vagy némi fejlesztés után adott lesz – tért ki a részletekre a rektor.

Arról is beszámolt, hogy a kompetencia központtal kapcsolatban több tárgyalást folytattak, és legutóbbi visszajelzéseik azt mutatják, hogy jelentős fejlesztés előtt áll a Dunaújvárosi Egyetem mind infrastrukturálisan, mind pedig a mérnöki bázisát tekintve. –  Elkötelezettek vagyunk a fejlesztésben és minden szinten átitat bennünket a paksi beruházással kapcsolatos tevékenység, akár tananyagfejlesztésről, akár a hallgatók orientációjáról van szó – összegzett dr. András István.

Ahogy a Paks II. Zrt. honlapján olvasható, Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón, majd azt követően a plenáris ülésen is arról beszélt, hogy úgy kell összeállítani az ország energiakosarát, hogy garantálja az ellátásbiztonságot és túlnyomó részben karbonmentes legyen. – Rendkívüli kihívást jelent a döntéshozók és az iparág részére, hogy a rendelkező forrásokat ésszerűen kombinálva, kiaknázva a megújuló energiaforrásokat, megfelelő energiamixet alkossanak – fogalmazott. Hangsúlyozta, az atomenergiára ebben a portfólióban szükség van, az új blokkok az évszázad végéig garantálják a karbonmentes energiatermelést.

A plenáris ülésen Kovács Pál államtitkár, valamint a Roszatom és a Paksi Atomerőmű képviselői után dr. Kiss Natália vezető szakértő vázolta röviden a Paks II. projekt helyzetét különös tekintettel a szakemberképzés terén tett lépésekre és tervekre.

A Karbonmentes Energia Szakmai Nap keretében rendezett kiállítás látogatói is ismerkedhettek az atomenergiával akár a Paks II., akár az Atomenergetikai Múzeum standjánál.